Wpis z mikrobloga

#siecikomputerowe #selfhosted #homelab
Potrzebuje na ten moment 3 portów 2.5Gbase-T.
Switch ma 2 wolne porty SFP+ jeszcze.
Potrzebuje porady: chiński xikestor 4x2.5 + 2xSFP+ czy wkładka SFP+ na 2.5Gbase-T i Flex mini 2.5G?
Pobór prądu jest dla mnie istotny bo baseline mam kolo 0.5kW już i tak

Trochę mam też zagwozdke bo myślę o upgrade WLAN i nie wiem czy nie będę zaraz potrzebował więcej portów 2.5Gbase-T, z drugiej strony tak na prawdę nie potrzebuje ich dla kilku urządzeń mobilnych i 1Gbps wystarczy.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kwantowykocyk: Ale po co ty się bawisz w jakieś półśrodki. Z portami 2.5Gbit jest więcej kombinacji niż z kupnem porządnego switcha SFP+ z portami 10Gbit/s. Połącz sobie to kablami typu DAC - oszczędzisz na energii i kosztach.
  • Odpowiedz
@brokenik: I co mi dadzą porty SFP+ jeśli chce podłączyć dwa laptopy i minipc?
Główny switch mam Ruckus 7150-24P.
NAS i desktop mam na SFP+ bezpośrednio kablami MMF.
Teraz potrzebuje podłączyć urządzenia które mają porty 2.5Gbase-T i nie da się tanio dodać SFP+.
O jakich kombinacjach mówisz?
  • Odpowiedz
@brokenik: No i jaki jest sens walić wkładki do switcha SFP+ które same mają duże zużycie prądu? Przecież zużycie będzie większe niz switcha 2.5GBase-T, koszt też.
Jedna wkładka multi speed mikrotika to koszt switcha xikestor.
  • Odpowiedz
@brokenik: pomocy w wyborze Switcha 2.5Gbase-T z jednym portem SFP+ głównie z dwóch podanych opcji a nie sugestii switchy SFP+ bez żadnego uzasadnienia czemu to miałoby być lepsze dla mojego zastosowania.
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: No nie wiem czy ja naprawdę jestem oderwany czy czytanie ze zrozumieniem kuleje.
Poprosiłem o radę czy kupić xikestora chińskiego 4x2.5Gbase-T 1xSFP+ czy Unifi Flex 2.5G I chińska wkładkę 2.5G a @brokenik robi jakieś wywody o switchach SFP+, wkładkach multi speed od mikrotika I innych
  • Odpowiedz