Wpis z mikrobloga

Czasami lubię sobie obejrzeć program Jedz Bezpiecznie. I tak jak ze wszystkim się w tym filmiku zgadzam to przyznaję, że na tym rondzie z 5:15 skręciłbym z wewnętrznego, chociaż wiem że nie jest to rondo turbinowe. Nie wiem po co są tam te strzałki, które według mnie prowokują zjazd z wewnętrznego pasa jeśli jedziemy prosto bo każdy będzie sądził, że ten po prawej wyjedzie na 1 albo 2 zjedzie.
#polskiedrogi #prawojazdy #samochody
Nobody32 - Czasami lubię sobie obejrzeć program Jedz Bezpiecznie. I tak jak ze wszyst...
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nobody32: Tutaj chyba @Krupier jest przepisowo lepiej przygotowany

Zdaje się że kiedyś on celnie tłumaczył, że NIE DA SIĘ skręcić z lewego pasa w prawo, bo zawsze przecina się (zjeżdża) na prawy pas. Nie ma w przepisach definicja jak wygląda zmiana pasa na takim rondzie (chyba że się mylę)

Są przecież takie ronda tak małe, że nie ma miejsce na zjazd na prawy pas na wysokości przedostatniego wyjazdu z ronda, bo
  • Odpowiedz
@cwlmod: takie rondo należy traktować jak zwykłą drogę. możesz je "wyprostować". i wtedy widzisz - z lewego pasa jak chcesz zjechać, musisz ustąpić tym na prawym, bo zmieniasz pas. na turbinowych tak nie ma i działa to bardzo dobrze.
  • Odpowiedz
takie rondo należy traktować jak zwykłą drogę. możesz je "wyprostować". i wtedy widzisz - z lewego pasa jak chcesz zjechać, musisz ustąpić tym na prawym, bo zmieniasz pas.

@manjan: zjazd z ronda bezpośrednio z wewnętrznego pasa to nie jest zmiana pasa tylko zmiana kierunku jazdy. Nie można jej wykonywać z lewej krawędzi jezdni jeśli skręcamy w prawo co też robimy na tego typu rondzie zjeżdżając z niego.

Zdaje się że kiedyś on
  • Odpowiedz
przecinanie pasa to nie zmiana pasa. Dworak niejednokrotnie tłumaczył, że zjeżdżać można tylko z zewnętrznego pasa bo takie są przepisy.

@Krupier: Okej, czyli ty na odwrót miałeś opinię. Wydaje mi się że kiedyś był dyskusja czym się różni zmiana pasa od przecięcia go w tej sytuacji. No bo ile trzeba jechać prawym pasem by była to tylko zmiana? Znasz jakieś przepisy na to zachowanie?

pytanie jakie to dla ciebie "małe". Jeśli takie
  • Odpowiedz
@cwlmod:

Okej, czyli ty na odwrót miałeś opinię. Wydaje mi się że kiedyś był dyskusja czym się różni zmiana pasa od przecięcia go w tej sytuacji. No bo ile trzeba jechać prawym pasem by była to tylko zmiana? Znasz jakieś przepisy na to zachowanie?
  • Odpowiedz
Zmiana pasa ruchu to manewr, który polega na przemieszczeniu pojazdu z jednego pasa ruchu na inny, przy zachowaniu tego samego kierunku jazdy.

@Krupier: No właśnie, a jak długo trzeba jechać tym kierunkiem? Są jakieś podstawy prawne które znasz?

40 m średnicy, czyli nie takie małe

Pokaż mi mniejsze rondo z dwoma pasami
  • Odpowiedz
No właśnie, a jak długo trzeba jechać tym kierunkiem? Są jakieś podstawy prawne które znasz?

@cwlmod: proszę cię, nie bądź jak ten dzban od nieoznaczonych pasów ruchu, który nie potrafił ocenić odległości. XD

Przy skręcaniu w ogóle nie jedziesz tym samym kierunkiem tylko od raz zmieniasz tor
  • Odpowiedz
ale po co?

@Krupier: Po to że chce zobaczyć mniejsze rondo z dwoma pasami. Mówię bullshit na twoje określenie że jest tam dużo miejsca.

Tam nie ma dużo miejsca i czasu na książkowe manewry przy ruchu jaki tam jest
  • Odpowiedz
@cwlmod ale ja nie mówię, że na mniejszym się da, tylko że na twoim się da. ¯\(ツ)/¯

Pewnie są i mniejsze tego typu, ale nie prowadzę ewidencji rond.
  • Odpowiedz
@Krupier: To ci mówię, że się nie da ¯\(ツ)/¯

Sprawdź swoje najmniejsze dwupasmowe rondo albo po prostu przyjmij do wiadomości co ci napisałem
  • Odpowiedz
@Krupier: Daj linka do twojego ronda

Nie będę nagrywał filmiku, bo nie widzę potrzeby. Wystarczy wyobraźna by stwierdzić że jest tam ciasno.

Poza tym zwyczajnie ja tak twierdze, a po twoich ostatnich wpisach z wyprzedzaniem nie czuję żadnej potrzeby udowadniania ci kolejny raz, że się mylisz
  • Odpowiedz
Ależ proszę

@Krupier: LOOOL - ja widzę coś takiego jak niżej xD

To nie ja nie potrafię odpowiednio wcześniej zjechać na prawy pas. XD

Tylko piszesz, że potrafisz. Poza tym lubisz robić fikołk i dla pseudoargumentu sprzeczać sie o mniej lub bardziej dosłowne traktowanie przepisów ( ͡
cwlmod - >Ależ proszę

@Krupier: LOOOL - ja widzę coś takiego jak niżej xD
To nie ja ...

źródło: 1

Pobierz
  • Odpowiedz