Wpis z mikrobloga

Cześć, jestem współwłaścicielem mieszkania i od ~2 lat opłacam wszystkie związane z nieruchomością zobowiazania, mieszkanie stoi puste, nie czerpie z niego żadnych korzyści.

Wezwałem drugiego właściciela o zwrot 50% poniesionych w tym czasie kosztów. Dłużnik odebrał list dostałem potwierdzenie odbioru. Oczywiście nic nie zwrócił. 0 kontaktu. Była podana konkretna data zwrotu.

Czy jest opcja na założenie sprawy w sądzie poprzez profil zaufany/ tak żeby to poszło możliwie gładko bez zaangażowania czasowego itp.?

#prawo #prawnik #sadownictwo #esad #poradaprawna #komornik
mkorsov - Cześć, jestem współwłaścicielem mieszkania i od ~2 lat opłacam wszystkie zw...

źródło: temp_file1089362560083694185

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mkorsov:
Możesz założyć sprawę o zapłatę za pośrednictwem e-sądu - Sąd Rejonowy Lublin - Zachód w Lublinie wydaje wydaje wówczas nakaz zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym.
Wypełniasz formularz, określasz żądanie, rodzaj odsetek oraz sposób ich liczenia, a następnie uzasadniasz żądanie pozwu. Jak roszczenie będzie wiarygodne, to referendarz sądowy wyda ww. nakaz zapłaty.
W takim postępowaniu nie załączasz dowodów, a jedynie wskazujesz na określone okoliczności, które uzasadniają roszczenie.
Dłużnik może złożyć
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@VaizardOmbre ciekawe jak dłużnik jest informowany o prowadzonym e-postępowaniu? listem wysłanym pocztą polską? ( ͡º ͜ʖ͡º)/ Wiesz może jak to wygląda?

Spróbuję to zrobić najpierw przez e-sad.
  • Odpowiedz
@mkorsov jest sens, bo jest szybko i sprawnie, a sprzeciw spowoduje rozpatrzenie sprawy w sądzie właściwym miejscowo dla dłużnika i wcale tytuł od razu nie upada. A jak nie złoży sprzeciwu to szybciutko sprawę do komorasa z wnioskiem egzekucyjnym.
  • Odpowiedz