Wpis z mikrobloga

przyznam się, pracowałem i w korpo i w kołchozie, znam generalnie polski klimat pracy i mogę tylko powiedzieć jedno, jak jesteś młody, nie jesteś informatykiem i nie masz szans pracować zdalnie, albo nie jesteś architektem albo grafikiem komputerowym, jeśli nie masz talentu, to ja bym wyjeżdżał z dala od tego kraju. Kierunek Norwegia, nauka języka, szukanie pracy normalnej - ,umowa o pracę, przemysł naftowy. Czy bym wracał? to zależy ile udałoby mi się odłożyć siana i czy miałbym dobrą propozycję pracy w Polsce.
co mnie mierzi w naszym kraju?
ani państwo nie dba o swoich pracowników w firmach państwowych, patrz orlen, lotos, górnictwo, czy pge, idzie w zaparte w politykę ue co do klimatu ani nie próbuje w jakikolwiek sposób ratować polskiego biznesu (likwidacja górnictwa, likwidacja elektrociepłowni) .
wiele błędów było popełnionych na początku lat 90 gdzie od razu powinno się część kopalni prywatyzować aby uczyć się od najlepszych zarządzać firmami. Szczególnie myślę o USA, gdzie normalnie spółki prywatne zarabiają ogromne pieniądze na wydobyciu, tylko jakoś w Polsce nie da się na tym zarabiać.
jedynie co ratuje Polskę to że jest blisko Niemiec i innych Europejskich branż, gdzie wielu Polaków umiało się ustawić w tym rynku - patrz firmy transportowe, spożywka, prywatny biznes działa, tylko wiadomo mogło być lepiej
dużym minusem jest to że w naszym kraju politycy zupełnie nie znają się na biznesie i nie umieją lobbować za dobrymi rozwiązaniami biznesowymi. przyjdzie nowy prezes, sprzeda część lotosu zagranicznym inwestorom, i nikt nie protestuje... potem przyjdzie nowa ekipa i też swoje błędy robi.
jedni walczą z unią, drodzy na siłę chcą się z nią żenić.
najważniejszy jest polski kapitał, polskie firmy, polski przemysł, które eksportuje. polityka się zmienia, a kraj zostaje.
zobaczcie nasze spółki energetyczne, jak one są niedoinwestowane w przeciągu tych 30 lat demokracji. Jest to żałosne, że mamy najdroższą energię a śpimy na węglu... nie mówię o tym głęboko ale o tym, które jest pod powierzchnią ziemi zaraz. jak można było pkp cargo tak uwalić? i wiele wiele innych spraw.
nie wygląda to dobrze, dolar rośnie od 4 zł, więc w perspektywie 10 lat, dołki są coraz wyżej były powyżej 3,4 zł 3,6 zł 3,8 zł , Polska powoli przestaje być atrakcyjna dla zagranicznych inwestorów. Uważam, że powinniśmy się bardziej otworzyć na inwestycje z Chin. Patrzenie tylko na ue, usa jest bardzo ograniczone. chiny mają ogromny potencjał, przemysłowy. Robią super auta. sam korzystam z aplikacji typu aliexpress i powiem że elektronika stoi na wysokim poziomie. Oczywiście trzeba umieć wybrać.

#gielda #biznes #polska #przemyslenia #nieruchomosci
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

XD

likwidacja górnictwa

ich to powinni juz dawno zlikwidować, milionowe straty kopalni, a oni 15 pensji i podwyżki xD

Polska
  • Odpowiedz
XDDD

@GeDox: heheszki, ale np. w konsumenckim sprzęcie audio, to Chiny właściwie przegoniły resztę świata, szczególnie w swoich pułapach cenowych. Przypuszczam, że w innych branżach też mieszają.
  • Odpowiedz
Bose

@GeDox: xD pls...

Pioneer niezły, chyba, że porównujemy z konkurencją w tej cenie. Mam w domu tor słuchawkowy za ponad 25k, głównie Chiński, prócz wzmacniacza (ukraiński Flux Lab) i miażdży wszystko, co kupiłbym w Europie/US za tę kasę.
  • Odpowiedz
Standardowo już pojawiły się komentarzy Januszy których doświadczenie w zakupach z Chin kończy się na stringach z poliestru dla dziewczyny za 5zl xD
  • Odpowiedz
Szczególnie myślę o USA, gdzie normalnie spółki prywatne zarabiają ogromne pieniądze na wydobyciu, tylko jakoś w Polsce nie da się na tym zarabiać.

@makler___gieldowy: polski węgiel będzie drogi bo wydobycie jest drogie. Inne kraje pozwalają sobie na kopalnie odkrywkowe które są tanie a my nie możemy. No chyba że zaorasz Śląsk.
  • Odpowiedz
Czyt:
W Polsce jak chcesz być leniwą k*rwą to mało zarabiasz, powinno być tak, że 9to5 i czy się stoi czy się leży 3k EUR się należy. Mamy pompować w niewydolną energetykę węglową jeszcze więcej, żeby biurwy w kopalniach miały 20-ki i wcześniejsze emerytury. I "śpimy na węglu" xD
  • Odpowiedz
@BZasieczny: najwięcej do powiedzenia ma premier, on może wszystko, wielu pozwoliło na tą patologię w górnictwie i mają co mają. Jeśliby ten rynek byłby w części sprywatyzowany nie byłoby takiej patologii.

Temat rzeka, to nie jest tylko wina pis i po że mamy taki stan górnictwa jaki mamy.
  • Odpowiedz