Aktywne Wpisy

MonazoPL +324
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: santander 1560
Pobierz
Onkosfera +108
Wyżalić się muszę, bo się uduszę. Właśnie umiera moja babcia. Nie wypada mi narzekać, bo kobita ma 101 lat, ja sama jestem stare pudło powyżej 40, zaś główny ciężar zajmowania się babcią wziął na siebie mój 72 letni ojciec. Ja pełnię funkcję pomocniczą, jestem samozwańczy asystent opieki paliatywnej.
Czuję że zaraz zwariuję, patrząc na to, jak ta kobieta traci świadomość i jak jej ciało powoli się rozpada. W mojej głowie ona nie
Czuję że zaraz zwariuję, patrząc na to, jak ta kobieta traci świadomość i jak jej ciało powoli się rozpada. W mojej głowie ona nie
źródło: 1000052806
Pobierz

co mnie mierzi w naszym kraju?
ani państwo nie dba o swoich pracowników w firmach państwowych, patrz orlen, lotos, górnictwo, czy pge, idzie w zaparte w politykę ue co do klimatu ani nie próbuje w jakikolwiek sposób ratować polskiego biznesu (likwidacja górnictwa, likwidacja elektrociepłowni) .
wiele błędów było popełnionych na początku lat 90 gdzie od razu powinno się część kopalni prywatyzować aby uczyć się od najlepszych zarządzać firmami. Szczególnie myślę o USA, gdzie normalnie spółki prywatne zarabiają ogromne pieniądze na wydobyciu, tylko jakoś w Polsce nie da się na tym zarabiać.
jedynie co ratuje Polskę to że jest blisko Niemiec i innych Europejskich branż, gdzie wielu Polaków umiało się ustawić w tym rynku - patrz firmy transportowe, spożywka, prywatny biznes działa, tylko wiadomo mogło być lepiej
dużym minusem jest to że w naszym kraju politycy zupełnie nie znają się na biznesie i nie umieją lobbować za dobrymi rozwiązaniami biznesowymi. przyjdzie nowy prezes, sprzeda część lotosu zagranicznym inwestorom, i nikt nie protestuje... potem przyjdzie nowa ekipa i też swoje błędy robi.
jedni walczą z unią, drodzy na siłę chcą się z nią żenić.
najważniejszy jest polski kapitał, polskie firmy, polski przemysł, które eksportuje. polityka się zmienia, a kraj zostaje.
zobaczcie nasze spółki energetyczne, jak one są niedoinwestowane w przeciągu tych 30 lat demokracji. Jest to żałosne, że mamy najdroższą energię a śpimy na węglu... nie mówię o tym głęboko ale o tym, które jest pod powierzchnią ziemi zaraz. jak można było pkp cargo tak uwalić? i wiele wiele innych spraw.
nie wygląda to dobrze, dolar rośnie od 4 zł, więc w perspektywie 10 lat, dołki są coraz wyżej były powyżej 3,4 zł 3,6 zł 3,8 zł , Polska powoli przestaje być atrakcyjna dla zagranicznych inwestorów. Uważam, że powinniśmy się bardziej otworzyć na inwestycje z Chin. Patrzenie tylko na ue, usa jest bardzo ograniczone. chiny mają ogromny potencjał, przemysłowy. Robią super auta. sam korzystam z aplikacji typu aliexpress i powiem że elektronika stoi na wysokim poziomie. Oczywiście trzeba umieć wybrać.
#gielda #biznes #polska #przemyslenia #nieruchomosci
@makler___gieldowy: XDDD
ich to powinni juz dawno zlikwidować, milionowe straty kopalni, a oni 15 pensji i podwyżki xD
mogłeś od tego zacząć, nikt by dalej nie czytał xD
@GeDox: heheszki, ale np. w konsumenckim sprzęcie audio, to Chiny właściwie przegoniły resztę świata, szczególnie w swoich pułapach cenowych. Przypuszczam, że w innych branżach też mieszają.
@GeDox: xD pls...
Pioneer niezły, chyba, że porównujemy z konkurencją w tej cenie. Mam w domu tor słuchawkowy za ponad 25k, głównie Chiński, prócz wzmacniacza (ukraiński Flux Lab) i miażdży wszystko, co kupiłbym w Europie/US za tę kasę.
źródło: Screenshot from 2024-11-14 12-22-02
Pobierz@SmartCheetah: niech zgadnę - kupiłeś słuchawki bose za 100zł i okazało się, że te dorzucane do xiaomi są lepsze? XDD
@makler___gieldowy: polski węgiel będzie drogi bo wydobycie jest drogie. Inne kraje pozwalają sobie na kopalnie odkrywkowe które są tanie a my nie możemy. No chyba że zaorasz Śląsk.
W Polsce jak chcesz być leniwą k*rwą to mało zarabiasz, powinno być tak, że 9to5 i czy się stoi czy się leży 3k EUR się należy. Mamy pompować w niewydolną energetykę węglową jeszcze więcej, żeby biurwy w kopalniach miały 20-ki i wcześniejsze emerytury. I "śpimy na węglu" xD
Temat rzeka, to nie jest tylko wina pis i po że mamy taki stan górnictwa jaki mamy.