Wpis z mikrobloga

Piszecie jakieś poważne aplikacje/systemy w blazorze?
Też wam nie działa hot reload, czy to tylko moja nieudolność?
Zastanawiam się nad technologią do kolejnej aplikacji i wącham się czy pójść w blazor'a do frontu czy jakieś tam inne shit'y.
Będę wdzięczny za poważną odpowiedź, niestety nie znam innego forum gdzie mógłbym o tym pogadać z ludźmi z expem. Z góry dzięki.
#pracait #programista15k
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Eldoroller: Pewnie używasz Blazor WebAssembly a nie Blazor Server i dlatego, ja hobbistycznie dla siebie samego w tym pisalem, fajne to bo nie trzeba uzywac javascript, komercyjnie natomiast to chyba niewiele jest projektow
  • Odpowiedz
@Eldoroller proste rzeczy widziałem robione. Sam zrobiłem https://jakipit.pl
W wersji serwer opóźnienie czesto jest za duże jeśli serwer daleko wiec jakieś animacja czasu feedback nieakceptowalne. No i często apka sie rozłączała. W wersji client jest spoko i polecam ale nie tam gdzie wymagane jest SEO.

Hot reload działa ale w ograniczonym zakresie. Jak zmieniasz działanie funkcji to spoko ale jak dodajesz nową albo jakies pola to juz trzeba często przeładować cala
  • Odpowiedz
nawet .Netowcy w tym nie piszą. Przecież to architektura sprzed 20 lat, tylko nazwa nowa.

@mk321: cooooooo? jakich 20 lat? xD Przeciez to nowosc, pozwala uniknac pisania w js
  • Odpowiedz
@zibizz1 pisanie frontu w backendowym języku i renderowane na serwerze (tak, wiem, można też dynamiczne wstawki), zamiast wystawić REST API jak ludzie i jeszcze pytasz?

Wielu próbowało to robić i efekt zawsze jest ten sam. Ostatnio chyba Google z Google Web Toolkit.

Myślicie że dlaczego jest mało ofert pracy na takie coś?
  • Odpowiedz
@zibizz1 @Eldoroller nawet Microsoft poszedł po rozum do głowy i swój Typescript połączył z Googlowym Angulerem i Microsoft to u siebie promował. To że jakieś odpady dalej istnieją, no to sobie istnieją. Nie będą działów zamykać, bo jest utrzymanie. Zresztą muszą dywersyfikować technologie. Ale nikt normalny w tym nie pisze nowych projektów.
  • Odpowiedz
@mk321 Renderuje się na froncie w Blazorze. Nie wiem co jest złego w używaniu backed nowego języka na froncie. Lepiej niż frontedowego na backendzie. A TS jest używany wszędzie, nie tylko w Angularze
  • Odpowiedz
  • 0
@aleksc mam możliwość, ale nie chce mi się zatrzymywać na jakiś g..., bo nie mam w tym dużego expa.
@mk321 daj mi spokój z tym gownem co co chwilę trzeba to aktualizować, będę pisał ten projekt sam i nie chce żadnych fajerwerków na froncie, bo to typowo biznesowa apka.
@zibizz1 nie ma wymaganego SEO. Dzięki za info.

@mk321 coś czuję, że jesteś w tym angularze utopiony ( ͡
  • Odpowiedz
@zibizz1

Nie wiem co jest złego w używaniu backed nowego języka na froncie.

To jest złego, że zawsze kończy się to źle.
  • Odpowiedz
@Eldoroller: Nowy blazor (.net 8+) jest SEO friendly. By default renderuje sie na serwerze tak, że jak wchodzisz na stronę masz gotowy markup (wczesniej tego nie było). Dodatkowo możesz iść tylko w static serverside rendering + enhanced forms + navigation. Działa to jak SPA, bez przeładowywania, ale wszystko generuje serwer a skrypt w js ktory jest razem z blazorem sobie rozkminia co zupdatować. Ja domyślnie jadę ze static SSR +
  • Odpowiedz
@mk321 Z pośród wszystkiego co wymieniłeś tylko GWT przypomina Blazora ale jest dla Javy i ma się tak do Blazora jak asm.js do wasm. Akurat Java miała w swojej historii popularne pluginy na platformi web czego nigdy nie bylo w C#. To ze coś podobnego było i sie nie przyjęło to nie znaczy ze jest złe. A nawet jesli bylo to zawsze mozna zrobic lepiej patrz Java vs C#. To praktycznie
  • Odpowiedz