Piszecie jakieś poważne aplikacje/systemy w blazorze? Też wam nie działa hot reload, czy to tylko moja nieudolność? Zastanawiam się nad technologią do kolejnej aplikacji i wącham się czy pójść w blazor'a do frontu czy jakieś tam inne shit'y. Będę wdzięczny za poważną odpowiedź, niestety nie znam innego forum gdzie mógłbym o tym pogadać z ludźmi z expem. Z góry dzięki. #pracait #programista15k
@mk321 co Ty chcesz zespół scrumowy do napisania aplikacji do zarządzania dostawcami robić xD? Ja już parę aplikacji dla biznesu napisałem duo, więc powiem Ci jasno. Aplikację biznesowe pisze się w pojedynkę:)
Z pośród wszystkiego co wymieniłeś tylko GWT przypomina Blazora ale jest dla Javy
I co z tego? Wystarczający przykład. I idealny, bo te dwa języki pokrywają ten sam obszar. Jedni zrobili dawno temu i przez cały czas wszyscy wiedzieli, że się nie sprawdza. Bo przecież można by wrócić do GWT. Dlaczego przez ten cały czas nikt nie wrócił? Bo for not sprawdza.
Co jest złego w tym aby mieć backend jednej aplikacji a FE w drugiej na Blazorze, tak jak React, Angular, Vue?
Ktoś tak robi? Po to używa się jednego języka, żeby backendowcy mogli robić front #cebula. Rozdzielenie na dwie aplikacje, wystawienie osobnego API itd. pozbywa tych zalet. A zostają ci same wady Blazora i niższa wydajność developmentu w stosunku do np. Reacta. Normalnie do frontu bierzesz ludzi
Ktoś tak robi? Po to używa się jednego języka, żeby backendowcy mogli robić front #cebula. Rozdzielenie na dwie aplikacje, wystawienie osobnego API itd.
Ja znam 2 takie przykłady w dwoch firmach, dokładnie identyczne. Nie ja podejmowałem decyzję. Jesli nie masz frontu w aplikacji .net i pojawia sie potrzeba aby zrobic nieskomplikowany front dostępny tylko wewnętrznie w firmie to w ostatnich 2 latach wybierany jest Blazor. Dlaczego? Bo
Po to jest API i rozdzielnie tego. Jeśli zmienia się model, to nie musi być zmiany w API ani na froncie.
Ale p---------e, jak dojdzie nowe pole gdy dodajesz nowych klientów to przecież nie potrzebujesz go na froncie xD Przecież oczywiste że przykład dotyczył sytuacji gdy coś trzeba zmienić na froncie i raz na miesiąc mam tracić parę dni i angażować parę osób żeby moj manager mi pozyskał kogos kto wykona
Mówiłeś tylko o zmianie modelu (może być np. refaktor, optymalizacja, zmiany niewidoczne na froncie), a nie dodaniu nowego pola, czyli zmiany na backendzie + frontendzie.
@mk321 A wiesz że sa firmy, zespoły, produkty gdzie 99% to backend lub frontend to np aplikacja 3D instalowana na urządzeniu? Wtedy taka firma zatrudnia inną żeby utrzymywać np swoją strone informacyjną bo slabo ktokolwiek kuma dobrze HTML i JS. Uważasz ze powinna prosty panel administracyjny zamówić u kogoś? Przygotowanie specyfikacji zajęłoby więcej niż zrobienie wszystkiego
Jeśli firma jest większa i tylko jakiś dział ma taki projekt, to przekierujcie go do
pisanie frontu w backendowym języku i renderowane na serwerze (tak, wiem, można też dynamiczne wstawki), zamiast wystawić REST API jak ludzie i jeszcze pytasz?
@mk321: SPA mają dużo problemów wydajnościowych i dlatego wszystkie nowe frameworki jak i istniejące mocno idą w przenoszeniu części obliczeń na serwer.
Samo podejście ma mało znaczenia, ważne są detale i wykonanie. SPA ma problem w puchnącymi zależnościami i ogromnymi artefaktami, server-side rendering ma problem z
gdzie 99% to backend lub frontend to np aplikacja 3D instalowana na urządzeniu?
Jeśli robisz tylko backend to zatrudniasz backendowców. Jeśli potrzebujesz zrobić coś innego np. aplikację mobilną, IoT, kiosk czy coś niestandardowego, to bierzesz do tego osobną firmę/zespół, który to zrobi. I oni to potem utrzymują, bo z założenia to jednorazowa praca i tylko poprawa
Zdecyduj się czy to pewnej administracyjny czy poważna aplikacja.
To OP pytal o poważna aplikacje. Ja od początku pisałem że Blazor jest popularny w prostych wewnętrznych panelach. I nie zgadzam się z twierdzeniem ze nawet .netowcy tego nie używają. Używają właściwie tylko .netwocy i to coraz częściej ale nie do skomplikowanych aplikacji. Nie muszą patrzeć na JS, node, npm, webpack itd Zaleta w stosunku do JS jest taka że mozna
Też wam nie działa hot reload, czy to tylko moja nieudolność?
Zastanawiam się nad technologią do kolejnej aplikacji i wącham się czy pójść w blazor'a do frontu czy jakieś tam inne shit'y.
Będę wdzięczny za poważną odpowiedź, niestety nie znam innego forum gdzie mógłbym o tym pogadać z ludźmi z expem. Z góry dzięki.
#pracait #programista15k
I co z tego? Wystarczający przykład. I idealny, bo te dwa języki pokrywają ten sam obszar. Jedni zrobili dawno temu i przez cały czas wszyscy wiedzieli, że się nie sprawdza. Bo przecież można by wrócić do GWT. Dlaczego przez ten cały czas nikt nie wrócił? Bo for not sprawdza.
Ktoś tak robi? Po to używa się jednego języka, żeby backendowcy mogli robić front #cebula. Rozdzielenie na dwie aplikacje, wystawienie osobnego API itd. pozbywa tych zalet. A zostają ci same wady Blazora i niższa wydajność developmentu w stosunku do np. Reacta. Normalnie do frontu bierzesz ludzi
Zależy jaki system i jakie masz wymagania.
Tylko podsumuję co napisałeś:
Ja znam 2 takie przykłady w dwoch firmach, dokładnie identyczne. Nie ja podejmowałem decyzję. Jesli nie masz frontu w aplikacji .net i pojawia sie potrzeba aby zrobic nieskomplikowany front dostępny tylko wewnętrznie w firmie to w ostatnich 2 latach wybierany jest Blazor. Dlaczego? Bo
Po to jest API i rozdzielnie tego. Jeśli zmienia się model, to nie musi być zmiany w API ani na froncie.
Ale p---------e, jak dojdzie nowe pole gdy dodajesz nowych klientów to przecież nie potrzebujesz go na froncie xD Przecież oczywiste że przykład dotyczył sytuacji gdy coś trzeba zmienić na froncie i raz na miesiąc mam tracić parę dni i angażować parę osób żeby moj manager mi pozyskał kogos kto wykona
Mówiłeś tylko o zmianie modelu (może być np. refaktor, optymalizacja, zmiany niewidoczne na froncie), a nie dodaniu nowego pola, czyli zmiany na backendzie + frontendzie.
Uważasz ze powinna prosty panel administracyjny zamówić u kogoś? Przygotowanie specyfikacji zajęłoby więcej niż zrobienie wszystkiego
@mk321: SPA mają dużo problemów wydajnościowych i dlatego wszystkie nowe frameworki jak i istniejące mocno idą w przenoszeniu części obliczeń na serwer.
Samo podejście ma mało znaczenia, ważne są detale i wykonanie. SPA ma problem w puchnącymi zależnościami i ogromnymi artefaktami, server-side rendering ma problem z
Jeśli robisz tylko backend to zatrudniasz backendowców.
Jeśli potrzebujesz zrobić coś innego np. aplikację mobilną, IoT, kiosk czy coś niestandardowego, to bierzesz do tego osobną firmę/zespół, który to zrobi. I oni to potem utrzymują, bo z założenia to jednorazowa praca i tylko poprawa
Mówiłem o frameworkach SPA historyczne.
To OP pytal o poważna aplikacje. Ja od początku pisałem że Blazor jest popularny w prostych wewnętrznych panelach. I nie zgadzam się z twierdzeniem ze nawet .netowcy tego nie używają. Używają właściwie tylko .netwocy i to coraz częściej ale nie do skomplikowanych aplikacji. Nie muszą patrzeć na JS, node, npm, webpack itd
Zaleta w stosunku do JS jest taka że mozna
Dziwne byłoby, gdyby ktokolwiek inny tego używał. Przecież Javowcy lub Pythonowcy nie będą pisać w C# xD
Każdej (rozwijanej) biblioteki ktoś