Wpis z mikrobloga

Dobra, próbowałem na Reddicie, ale minęło zbyt dużo czasu. Na pewno wy mi pomożecie :D

Mam problem z instalacją systemu. Mianowicie, złożyłem komputer z niżej podanych komponentów które mi się tu i ówdzie walały:

Płyta główna: ASRock FM2A88X Extreme6+
CPU: FM2 A8-6600K [3.9Ghz x 4]
RAM: 4x2gb 1333Mhz
Dysk: 256gb Hitachi 3.5 HDD [jest na nim zainstalowany WIndows 7 z innego PC]
Karta graficzna:Radeon R9 270 2gb

I problem polega na tym że nie mogę za cholerę uruchomić mu instalacji JAKIEGOKOLWIEK systemu. A próbowałem już:

- Windows 7 [USB z Rufusa i płyta DVD],
- Windows 10 [pendrive; jeden z RUFUSa, drugi z oficjalnego programu instalacyjnego],
- Windows XP SP2 x86 [z DVD],
- Boot Repair Disc [z RUFUSa, wchodzi mi w coś w rodzaju CMD]
- a nawet mam przenośną stację dyskietek IBM z dyskiem rozruchowym Windows 98; też bez skutku -.-

Ktoś może spotkał się z podobnym problemem?

#technologia #asrock #bios #windows #windows98 #windowsxp #windows7 #windows10 #windows11 #starekomputery #pc
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DrakePL: może to głupie ale... miałem kiedyś bezprzewodową klawiaturę od microsoftu (All-In-One Media Keyboard N9Z) i kiedy dongle był podłączony do usb żaden system nie chciał się instalować :D
  • Odpowiedz
  • 0
@malin90: Wstaje do BIOSu, wymieniona bateria CMOS - check. Problem powstaje przy próbie wyboru boota, albo przy ustaleniu bootowania. Mieli, mieli, przeskakuje na zainstalowanego W7, który rzecz jasna nie odpali bo ma sterowniki ze starego, nieistniejącego PC.

@Yayek: Live'a?

@ebson: Próbowałem z klawiaturą USB, próbowałem z klawiaturą PS2. Nawet z myszkami USB/PS2! [Tu bios jest animowany, operowany też za pomocą myszki :D]
  • Odpowiedz
  • 0
@DrakePL ustawienia domyślne BIOSu daj, podłącz normalną klawiaturę, myszkę. Dysk podłącz do innego wejścia Sata, włóż tylko jedną pamięć RAM na próbę, któraś może być uszkodzona
  • Odpowiedz
  • 0
@Ramone: Przy uszkodzonej pamięci RAM [co sprawdzałem bo znalazłem kilka wadliwych kości] mam Dr. Debug który podaje wszystkie dane i błędy. Daj mi chwilkę, bo stron BIOS jest od cholery i jeszcze trochę :D

@cherry_tomato: CMOS czyszczony dwa razy + jumper w tym modelu znajduje się po prawej na dole. Sprawdzany w obu konfiguracjach.

@alek-alek-hej: VENTOY? Alternatywa dla RUFUSa?
  • Odpowiedz
@DrakePL: ventoy działa inaczej, odpalasz go z pendrive i dopiero potem wybierasz jaki obraz chcesz zainstalować. Mi pomogło, bo obraz z Rufusa się nie bootowal, a ventoy nie bootuje obrazu tylko instaluje
  • Odpowiedz