Wpis z mikrobloga

Drogie Mirki, planuję zakupić #raspberrypi 5, by postawić sobie na tym #homeassistant, a na to Conbee + pewnie jakiś adapter Z-Wave jak będzie potrzeba. Mieszkam w bloku, gdzie przerwy w dostawie prądu są mega rzadkie, ale wolę mieć pewność, że automatyzacja domowa zadziała (oczywiście dla urządzeń bateryjnych), choćby przez 2-3h po braku prądu.

Znalazłem coś takiego - nakładkę HAT Waveshare 18306, zasilaną bateriami Li-Ion 18650
https://botland.com.pl/raspberry-pi-hat-nakladki-zasilajace/19046-zasilacz-awaryjny-ups-nakladka-zasilajaca-do-raspberry-pi-5-v-waveshare-18306-5904422367039.html

Czy takie rozwiązanie jest dobre i bezpieczne? (Szczególnie patrząc na zastosowanie Li-Ion). Oczywiście można kupić UPS przekraczający koszt samej rasberki, ale nie ukrywam, że wolę coś bardziej budżetowego ;)

A może Wy macie jakieś swoje patenty na podtrzymanie Raspberki przy życiu, gdy prądu brakuje? ;)

Pozdro230V!

#homelab #smarthome
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@markhausen: @SuperStefan Mialem kiedys powerbank pomiedzy i o ile u mnie dzialalo to niektore powerbanki nie laduja jak same sa ladowane
Sam w domu mam zwykle UPSy 230V i jeden 24V
Inna sprawa ze do HA raczej bym bral jakis terminal, nie mialem zbyt dobrych doswiadczen z malina, a jesli malina to chociaz daj dysk ssd
  • Odpowiedz
@SuperStefan: w teorii spoko, o ile zastosujesz markowe ogniwa 18650 (Samsung, LG), warto też je regularnie rozładowywać i ładować, czyli w zasadzie potrzebujesz 2 komplety na podmiankę, by w trakcie "dbania" o ogniwa nie zaskoczyła Cię przerwa w dostawie prądu

inna opcja to zasilacz buforowy - tu się nie doktoryzowałem, ale generalnie są wydajniejsze niż UPS

co do UPS - nie ma sensu, bo żrą niewspółmiernie dużo prądu w stosunku
  • Odpowiedz
  • 0
Inna sprawa ze do HA raczej bym bral jakis terminal, nie mialem zbyt dobrych doswiadczen z malina, a jesli malina to chociaz daj dysk ssd

@kwantowykocyk: aktualnie mam terminal HP T520. I nie jest źle, ale jeśli chciałbym awaryjnie poratować temat, to wtedy musiałbym kombinować z większym UPS. A malinę planuję spiąć z dyskiem NVME ;)

markowe ogniwa 18650 (Samsung,
  • Odpowiedz
czy Panasonic też będzie OK?

@SuperStefan: jak najbardziej, o ile nie nadziejesz się na p------ę, a o to nie trudno

czy ten HAT Waveshark czasem nie jest zasilaczem
  • Odpowiedz
  • 0
@SuperStefan: na tyle, na ile się znam, to zasada działania podobna. Wspomniałem o "dbaniu" o akumulatory, bo ten HAT będzie cały czas trzymał je naładowane, a czasem warto te ogniwa rozładować do 3.8-3.9V

@testuser: serdeczne dzięki za wyjaśnienie! :)

a co chcesz sterować przez HA, jak i tak prądu nie będzie w mieszkaniu? :D

@chrzanu180: a i tu mam dobry case :) czujka ruchu na baterie
  • Odpowiedz
@SuperStefan ogólnie tworzenie alarmu na systemie bezprzewodowy to średni pomysł, robienie tego na HA, to jeszcze gorszy pomysł, ale rozumiem zamysł. Sam mam parę alarmów tak ustawionych z czujek, ale to już do takich celów lepiej kup zwykły czujnik otwarcia z wbudowaną syreną
  • Odpowiedz
@chrzanu180: A dlaczego średni pomysl? Wielu producentów alarmów ma teraz systemy bezprzewodowe na zwave. Sam sobie chwalę alarmo bardzo bo mogę mieć mieszane czujniki w zależności od zastosowania (kamery, pit, radary, czujniki otwarcia, wibracji, obecności) i wszystkim mogę sterować całkowicie dowolnie
  • Odpowiedz
planuję zakupić #raspberrypi 5, by postawić sobie na tym #homeassistant,

@SuperStefan: wiesz, że za miesiąc czy dwa będziesz zmieniał RPi na coś innego? Przede wszystkim problemem RPi to kiepska stabliność i padające jak muchy karty SD. Rozważ już zewnętrzny SSD. Ale wtedy mi się czasem wieszał i w końcu padł. RPi to super platforma do zabawy, testów, prototypów ale nie sprawdza się na środowiskach takich
  • Odpowiedz
  • 0
padające jak muchy karty SD. Rozważ już zewnętrzny SSD. Ale wtedy mi się czasem wieszał i w końcu padł.

@mirekwirek: racja, karta SD jest ryzykowna, dlatego pójdę w temat dysku NVME z odpowiednią nakładką HAT. A co do stabilności RPi - mocno wierzę w to, że RPi jest wart uwagi jako platforma do HA, dlatego że sama fundacja HA sprzedaje Rasberki z tym systemem (gotowe zestawy) + w pracy mam
  • Odpowiedz
@kwantowykocyk: tak, jak pisałem, sam korzystam w ograniczony sposób z funkcji "alarmowych", ale generalnie wszyscy polecają najlepiej po kablu główne czujniki. Generalnie trzeba pilnować mocno wymieniania baterii w czujnikach i wszystkich urządzeniach związanych z "alarmem" i dobrze mieć jeszcze jakiś backup w postaci na przykład kamerki, z którą możesz się połączyć niezależnie od HA, żeby sprawdzić czy alarm jest fałszywy, czy nie.
  • Odpowiedz
Drogie Mirki, planuję zakupić #raspberrypi 5, by postawić sobie na tym #homeassistant,

Nie najlepsze rozwiązanie. Jakoś zawsze te HA na Rpi padają prędzej czy póóźniej - czy to karta, czy system.
A na terminalu jakimś itp thinclient - chodzą latami...

przerwy w dostawie prądu są mega rzadkie, ale wolę mieć pewność, że automatyzacja domowa zadziała (oczywiście dla urządzeń bateryjnych), choćby przez 2-3h po braku prądu.

np. Dell wyse
  • Odpowiedz