Aktywne Wpisy

panKrzysztofKrawczyk +238
#olx ehhh, w każdym ogłoszeniu wyraźnie napisałem, że tylko odbiór osobisty. Gość chce z 900zł zejść do 500zł XD ( ͡° ʖ̯ ͡°)
źródło: 1000010152
Pobierz
koniolizator +1001
Nie pijcie kawy w pracy!
Kofeina to podstęp pracodawcy, aby eksploatować Twój organizm ponad normę w czasie pracy. Musisz przechytrzyć system - w pracy bądź zaspany, regeneruj się, odpoczywaj. Jeżeli masz gdzie uciąć komara - wykorzystaj to. W pracy nie ma przyjaciół, oprócz jednego - kibla. Deadline to tylko nazwa, nikt tak naprawdę nie umiera. Oszczędzaj siły na życie po pracy. #pracbaza
Kofeina to podstęp pracodawcy, aby eksploatować Twój organizm ponad normę w czasie pracy. Musisz przechytrzyć system - w pracy bądź zaspany, regeneruj się, odpoczywaj. Jeżeli masz gdzie uciąć komara - wykorzystaj to. W pracy nie ma przyjaciół, oprócz jednego - kibla. Deadline to tylko nazwa, nikt tak naprawdę nie umiera. Oszczędzaj siły na życie po pracy. #pracbaza

Znalazłem coś takiego - nakładkę HAT Waveshare 18306, zasilaną bateriami Li-Ion 18650
https://botland.com.pl/raspberry-pi-hat-nakladki-zasilajace/19046-zasilacz-awaryjny-ups-nakladka-zasilajaca-do-raspberry-pi-5-v-waveshare-18306-5904422367039.html
Czy takie rozwiązanie jest dobre i bezpieczne? (Szczególnie patrząc na zastosowanie Li-Ion). Oczywiście można kupić UPS przekraczający koszt samej rasberki, ale nie ukrywam, że wolę coś bardziej budżetowego ;)
A może Wy macie jakieś swoje patenty na podtrzymanie Raspberki przy życiu, gdy prądu brakuje? ;)
Pozdro230V!
#homelab #smarthome
Sam w domu mam zwykle UPSy 230V i jeden 24V
Inna sprawa ze do HA raczej bym bral jakis terminal, nie mialem zbyt dobrych doswiadczen z malina, a jesli malina to chociaz daj dysk ssd
inna opcja to zasilacz buforowy - tu się nie doktoryzowałem, ale generalnie są wydajniejsze niż UPS
co do UPS - nie ma sensu, bo żrą niewspółmiernie dużo prądu w stosunku
@SuperStefan: UPS 18650, w 10zł się zamkniesz biorąc z #aliexpress ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kwantowykocyk: aktualnie mam terminal HP T520. I nie jest źle, ale jeśli chciałbym awaryjnie poratować temat, to wtedy musiałbym kombinować z większym UPS. A malinę planuję spiąć z dyskiem NVME ;)
@SuperStefan: jak najbardziej, o ile nie nadziejesz się na p------ę, a o to nie trudno
@testuser: serdeczne dzięki za wyjaśnienie! :)
@chrzanu180: a i tu mam dobry case :) czujka ruchu na baterie
@SuperStefan: wiesz, że za miesiąc czy dwa będziesz zmieniał RPi na coś innego? Przede wszystkim problemem RPi to kiepska stabliność i padające jak muchy karty SD. Rozważ już zewnętrzny SSD. Ale wtedy mi się czasem wieszał i w końcu padł. RPi to super platforma do zabawy, testów, prototypów ale nie sprawdza się na środowiskach takich
@mirekwirek: racja, karta SD jest ryzykowna, dlatego pójdę w temat dysku NVME z odpowiednią nakładką HAT. A co do stabilności RPi - mocno wierzę w to, że RPi jest wart uwagi jako platforma do HA, dlatego że sama fundacja HA sprzedaje Rasberki z tym systemem (gotowe zestawy) + w pracy mam
Nie najlepsze rozwiązanie. Jakoś zawsze te HA na Rpi padają prędzej czy póóźniej - czy to karta, czy system.
A na terminalu jakimś itp thinclient - chodzą latami...
np. Dell wyse