Wpis z mikrobloga

#programowanie #sql #plsql
Hej Mirki,
Czy jest w ogóle możliwość w pl sqlu, zrobić za pomocą procedury tabele, w której dane muszą być w konkretnej postaci, czyli przykładowo "id";"wspolrzedna"
Muszą wyglądać dokładnie tak, czyli razem z tymi cudzyslowiami i srednikiem ( chce to potem zrzucić do pliku txt i tak trzeba).
Od dwóch dni siedzę nad tym i mam problem bo jak pisze execute immediate ' i tutaj polecenie create table select blablabla kolumny o takich nazwach'
To jak się domyślacie sql myśli, że execute immediate kończy się gdy natknie się na ' "id" '
Na tym pierwszym oczywiście pojedynczym cudzysłowie. To je na oraclu wszystko, próbowałam już chyba wszystkiego. Podwójne też nie działają, nawiasy kwadratowe nie działają, mam pomysł żeby jakoś dołączyć gotowa tabele z tymi cudzyslowiami i średnikami i potem za pomocą substr wyciągać XD ale nie wiem jak ją po prostu dołączyć, no masakra
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MechanicznaPitaja: stworzyć tabele w której dane mają określone strukturę? Chyba nie zrozumiałem
Możesz dać jakiś konkretniejszy przykład jaki efekt chcesz osiągnąć? Chodzi o nazwy kolumny czy zawartośc kolumny ?
  • Odpowiedz
@Supaplex chodzi o to, żeby stworzyło tabele gdzie dane wyglądają dokładnie jak w przykładzie: "id";"wspolrzedna"
Czyli te cudzyslowia i średnik też. Koniec końców wkurzyłam się i zrobiłam w dwóch krokach. W procedurze wyciągam dane jakie mi trzeba, a w zwykłym sqlu robię te śmieszne cudzyslowia itp. Szkoda, bo chciałam w jednym kroku ale już nie chce mi się nad tym dłużej siedzieć, działa to działa xd
  • Odpowiedz
NIE! Nie zgadzam się z takim rozumowaniem. Tworzysz potworka. Nie ma żadnego uzasadnienia, aby kolumnę nazywać "id";"wspolrzedna". To tak jakbyś w kopalni rudy metalu od razu próbowała uformować karoserię samochodu.
  • Odpowiedz