Wpis z mikrobloga

#budowadomu #architekt

Czy ktoś brał z Was może architekta do projektu indywidualnego domu?Chciałbym się dowiedzieć ile czasu średnio zajmuje przygotowanie takiego projektu do złożenia WZ?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smalczyk1 ja tak zrobiłem w poprzednim tygodniu, potrzebujesz tylko zarys budynku. Po uzyskaniu WZ składasz pozwolenie na budowę lub tylko zgłaszasz jeśli poniżej 70m2. WZ potrzebujesz tylko jak nie masz MPZP
  • Odpowiedz
  • 0
@wiesiu2 ok ale jak złoże wz na parterowy to nie mogę potem przykładowo piętrowego?Lub jak złożyłem na WZ obrys prosty prostokąt a potem architekt mi zrobi kształt litery L to to nie przyjedzie?
  • Odpowiedz
@smalczyk1: WZ to to samo co MPZP tylko że dla twojej działki. Widziałeś w ogóle wniosek o WZ? Tam wpisujesz minimalne i maksymalne parametry budynku o jaki wnioskujesz. Ilość pięter od do, szerokość, odległość od drogi itp... oni potem ustalają że na tej działce możesz budować budynki o wymiarach od do.. nachyleniu dachu do... itp... mając takie coś robisz projekt który się mieści w tych ustaleniach z WZ.
Pamiętaj też
  • Odpowiedz
  • 0
@wiesiu2 @4BDDN

Dzięki za zainteresowanie. Chciałbym doprecyzować mój plan działania:

Przed zakupem działki planuję złożyć pierwszy wniosek o Warunki Zabudowy (WZ) z wstępną koncepcją budynku. Właściciel działki wyrazi zgodę na złożenie wniosku.
Po uzyskaniu WZ zamierzam sfinalizować
  • Odpowiedz
@smalczyk1 nie potrzebujesz drugiego wniosku o WZ pod warunkiem że projekt mieści się w ramach pierwszych WZ. Z właściwym projektem składasz już wniosek o pozwolenie na budowę
  • Odpowiedz
  • 0
@4BDDN: @wiesiu2 Mam jeszcze jedno pytanko do Was może wiecie.Czy działka musi mieć przy sprzedaży nawet jeżeli to jest rolna wyznaczone słupki graniczne?Czy czekać aż właściciel z geodetą je wyznaczy czy wystarczy wypisów z rejestru gruntów ?
  • Odpowiedz