Wpis z mikrobloga

Hej mirki mam problem z dwoma routerami i terminalem z OMV SMB DLNA podpiętym do jednego z nich. W momencie gdy jestem połączony do routera do którego terminal nie jest podpięty nie widzę SMB w eksploratorze - jednak gdy wpisze adres IP ręcznie mogę wejść na dysk sieciowy.

Router od ISP Huawei EG8145X6-10 - Domyślna brama 10.0.1.1 maska 255.255.255.0 Tutaj mam podłączonego Laptopa i TV

Drugi router na piętrze Archer C24 - Ustaw tryb Access Point. Statyczne IP 10.0.1.2, DHCP wyłączone Domyślna brama 10.0.1.1, tutaj podłączyłem terminal z OMV ze statycznym IP 10.0.1.100.

Mój problem polega na tym, że kiedy podłączam laptopa do drugiego routera, widzę DLNA i SMB na laptopie, ale kiedy podłączam się do pierwszego routera, nie widzę tego w eksploratorze Windows ani na telewizorze. Kiedy wpiszę dokładny adres ip, jestem w stanie uzyskać dostęp do zasobów, ale telewizor nie ma takiej opcji. Jedna rzecz, którą zauważyłem - po ponownym uruchomieniu terminala jestem w stanie zobaczyć DLNA i SMB po podłączeniu dowolnego routera - ale po około 10-20 minutach znika z pierwszego routera.

#omv #siecikomputerowe #sieci #informatyka
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach