Wpis z mikrobloga

Mam taką zagwozdkę. Jest pompa o wydatku 2000m3/h, rurociąg o długości 25m zakończony dyszą. Liczę sobie prędkość wody w rurociągu, ale chcę uwzględnić straty, wyliczam więc stratę ciśnienia na końcu rurociągu, ale z równania Bernoulliego wyliczam nową prędkość na końcu (ale to będzie prędkość przed dyszą) która będzie większa od początkowej. W tym momencie równanie ciągłości nie ma już zastosowania, ale strumienień masy pozostanie taki sam jak na początku, prawda?
W tym momencie chcę wyliczyć prędkość na końcu dyszy (zbieżnej), ale znów równanie ciągłości nie ma zastosowania bo wystąpią kolejne straty, tylko tutaj nie mogę się doszukać jak je wyliczyć, podrzuci ktoś jakieś materiały?

#mechanikaplynow #hydraulika #studbaza #studia
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WilecSrylec równanie Bernoulliego ma zastosowanie przy cieczy idealnej. A równanie Reynoldsa, współczynnik chropowatości rury? Z czego liczysz stratę ciśnienia? Chyba najlepiej użyć Darcy-Weisbach
  • Odpowiedz
  • 0
@Lonate: Stratę liczę z Darcy-Weisbacha, pomijam na razie udział wszelkich kolanek, przepustnic czy zaworów, współczynnik chropowatości wstępnie obliczyłem z Blasiusa.
  • Odpowiedz
  • 0
@dzbanzyciowy: Studia to ja już skończyłem i to nie na wydziale środowiska ( ͡° ͜ʖ ͡°) A to jest zadanie bojowe w pracy bo jako jedyny w zespole ogarniam trochę mechanikę płynów, choć nie na tyle by być pewnym swoich założeń jak widać
  • Odpowiedz