Wpis z mikrobloga

@mazsynojciec:

Art. 25. - [Skrzyżowanie] - Prawo o ruchu drogowym.

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z
  • Odpowiedz
@GryllowameWazyvva człowieku. Pytam bo dzisiaj ustąpiłem a jakiś mózg mnie odtrąbił. Wysiadam. Pytam wtf aon ze tutaj tramwaj nam ustępuje. Mowie cos ci sie pomylilo. A on ze nie bo ma znak ustap pierwszeństwa od razu za przystankiem. I jest tam taki znak. Stad moje zdziwienie i pytanie do ekspertów. Prawko mam 20 lat i zadnej kolizji stluczki itd. Wiec zachowaj swoje rady dla siebie jesli nie umiesz odp jak człowiek
  • Odpowiedz
@mazsynojciec: beznadziejne skrzyżowanie. Skąd kierowca ma wiedzieć, że tramwaj ma ustąp pierwszeństwa? Skoro jest znak uwaga tramwaj z informacją o przecinaniu torów przez jezdnię to przecież logicznym jest, że to tramwaj powinien mieć pierwszeństwo.

@Wredna_pomarancza
  • Odpowiedz
@wiktorek_pl ale jest multum skrzyżowan gdzie jadąc masz znak drogi z pierwszeństwem aczkolwiek tramwaj ma (tak uczą) zawsze pierwszeństwo! Przecież ten znak może i odnosi sie do dróg które są zaraz po obydwu stronach! Przed autami z lewej i prawej mam. Ale przed tramwajem?
  • Odpowiedz
@Krupier: wydaje mi się, ale tylko wydaje, że zwykle stosuje się w takich miejscach odrębną sygnalizację dla przejazdu tramwajowego, co jest bezpieczniejsze. U mnie takich miejsc chyba nie ma, dlatego nie mam porównania, natomiast są za to znaki dla tramwajów na skrzyżowaniach z sygnalizacją i to nie rzadko, gdyby sygnalizacja nie działała, to tramwaj musi ustąpić, jeśli ma A-7. Znak ostrzegawczy o tramwaju nie rozstrzyga o pierwszeństwie.

Po to znaki
  • Odpowiedz
@mazsynojciec: pamiętam jeszcze z kursu na prawko, że podobna sytuacja jest przy pętli Park Południowy. Jak jedziesz Wyścigową, potem za wiaduktem Ślężną w stronę miasta, i z prawej wyjeżdża tramwaj z pętli - to Ty masz pierwszeństwo, bo on tam ma znak ustąpienia (wyjeżdża z pętli).
  • Odpowiedz
@Wredna_pomarancza

Po to znaki ustąp i stop mają taki kształt, żebyś je nawet od tyłka poznał, co zmienia faktu, że na miejscu opa, zwłaszcza gdybym tam jechała pierwszy raz, też bym się zatrzymała pewnie. ¯\(ツ)/¯

Ale ja nie muszę patrzeć na znaki gdzieś z boku czy z tyłu, te znaki nie są dla mnie.

Przecież to identyczna sytuacja jak tutaj, a tutaj również jadę drogą z pierwszeństwem, a jednak to tramwaj
Krupier - @Wredna_pomarancza 
 Po to znaki ustąp i stop mają taki kształt, żebyś je n...

źródło: 1000029259

Pobierz
  • Odpowiedz