Wpis z mikrobloga

@Kearnage: xD jak można ręcznego zapomnieć zaciągnąć, nie wiem czy ja już jestem s---------y tak że dziesięć razy sprawdzam przed wyjściem z auta że wszystko zrobiłem czy może ludzie zbyt lekceważący
  • Odpowiedz
@Uuroboros są samochody, w których się sam zaciąga po zgaszeniu i puszcza przy ruszaniu. Ciężko powiedzieć jak to wkuriwa jak jeżdżę czyimś samochodem, gdzie zapominam zaciągnąć i albo co gorsza puścić xD
  • Odpowiedz
@Uuroboros:

xD jak można ręcznego zapomnieć zaciągnąć, nie wiem czy ja już jestem s---------y tak że dziesięć razy sprawdzam przed wyjściem z auta że wszystko zrobiłem czy może ludzie zbyt lekceważący

W cieżarówkach z automatem niema pozycji "park" tak jak w autach z automatyczną skrzynią biegów, więc bardzo łatwo jest zapomnieć....
  • Odpowiedz
@miiihau:

są samochody, w których się sam zaciąga po zgaszeniu i puszcza przy ruszaniu.

Dokładnie tak samo jest od dawna w ciężarówkach Renault i od niedawna w nowych MAN'ach.
  • Odpowiedz
@kendziu666: Co za bzdury, niby czemu "nie jest wskazane" zostawiać na biegu, bo na kursie tak gadają? Podpowiem, że mówią tak tylko po to, żeby swieżak nie odpalał auta na biegu coby mu nie szarpnęło i nie p---------o kogoś. Zawsze zostawiam na biegu + ręczny i tak jest chyba najlepiej.
  • Odpowiedz
@JackDaniels: @ZlodziejBilonownic przy wadze ciężarówki to duże obciążenie dla skrzyni biegów, poza tym nie byłoby zbyt skuteczne w zatrzymaniu ciężarówki właśnie z powodu jej masy - dlatego w ciężarówkach na zjeździe przy dużym nachyleniu nie hamuje się silnikiem bo to niewiele samo w sobie daje, używa się albo normalnego hamulca, albo w przypadku długiego odcinka retardera żeby nie przegrzać hamulców
  • Odpowiedz
@JackDaniels: @ZlodziejBilonownic

"Ciężarówek nie można zostawiać "na biegu", a i w samochodach jest to niewskazane...."

W samochodach:
1. Ogólnie do hamowania pojazdu na postoju służy hamulec postojowy. w przypadku jego braku/awarii należy użyć hamulca zasadniczego/nożego... . (Pamiętam jak kiedyś przyjechałem na warsztat na ustawienie zbieżności i gostek do mnie "proszę ustawić kierownce prosto i zaciągnąć ręczny." a ja na to że ręczny mi się zepsuł dwa dni temu i że
kendziu666 - @JackDaniels: @ZlodziejBilonownic 

"Ciężarówek nie można zostawiać "na ...

źródło: IMG_20160628_201555338

Pobierz
  • Odpowiedz
gasze silnik i puszczam wszystko, wtedy bez wciskania sprzęgła wrzucam bieg. W taki sposób skrzynia i silnik nie jest "napięty"

@kendziu666: tego nie rozumiem. W jaki sposób wrzucanie biegu bez sprzęgła ma się w jakikolwiek sposób różnić od wrzucenia biegu ze sprzęgłem jeśli chodzi o obciążenie statyczne silnika i rozrządu (oczywiście, na hamulcu)? Poza tym, mówimy o minimalnym spadku, takie obciążenie jest nieistotne z punktu widzenia wytrzymałości elementów silnika.
Poza
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac:

tego nie rozumiem. W jaki sposób wrzucanie biegu bez sprzęgła ma się w jakikolwiek sposób różnić od wrzucenia biegu ze sprzęgłem jeśli chodzi o obciążenie statyczne silnika i rozrządu (oczywiście, na hamulcu)?

A czy ja powiedziałem że się rożni. wrzucam bieg dla pewności tak jakbym zaciągał ręczny. Do ręcznego też nie sprzęgła nie wciskam ;p ogólnie jak czegoś nie trzeba, to tego nie
  • Odpowiedz
@JackDaniels: osobówek to akurat nie powinno dotyczyć, natomiast nie wiem dlaczego ktoś to samo napisał w kwestii samochodów osobowych - miliony ludzi tak parkują, a awarie skrzyni biegów są bardzo rzadkie. Być może przy słabych materiałach w przekładni i ciężkim kilkutonowym SUVie byłyby to znaczące siły, ale z drugiej strony większość cięższych aut ma też silniki z większym momentem obrotowym, więc mają też bardziej wytrzymałą na siły konstrukcję skrzyni biegów.
  • Odpowiedz