Wpis z mikrobloga

Mamy spadek sprzedaży detalicznej i oczywiście pisowskie trolle zamiast jakiś argumentów to wykorzystują to, aby wrzeszczeć Tusk tamto i sramto. A ja się zapytam jak poważny człowiek, z czego wynika ten spadek? Czy faktycznie rząd tu zawinił?
#polityka #finanse #gospodarka
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@picasssss1: jako że gardzę obiema tymi partiami, zapytam, jak długo będzie gadanie że to poprzednicy? PiSuary mocno destabilizowały Polaków, dużo ograniczeń, się gospodarkę trzymali jak tako. Teraz niestety spółki mają spadki ogromne, z inflacją rząd nie stara się nawet czegokolwiek robić, a przez nie ceny skaczą dalej.

Teraz w obiegu także mniej pieniędzy będzie przez zabranie zwolnienia z podatku osób do 26rż.

Do tego te tfu socjale. Totalnie nie straciłby
  • Odpowiedz
@spiewana-pilka-nozna: jedynym wyjściem było by ucięcie socjalu, słuchaj nie ma cudów a efekty polityki działają z opóźnieniem.

Jeżeli chcą zbić inflację to zarżna konsumenta i firmy do reszty, z drugiej strony jak poluzuja stopy to inflacja może wystrzelić. Błędne koło ale moim zdaniem to wypadkową tego co zgotowały nam poprzednie rządy.
  • Odpowiedz
@spiewana-pilka-nozna
1. Spadki SSP są skutkiem odpisów księgowych - nowe zarządy weryfikują działania poprzedników i te które wg nich są nietrafione wpisują jako stratę. Zobacz jakie straty pokazały SSP w pierwszym roku rządu PiS. Bardziej miarodajny będzie kolejny rok.
2. Za walkę z inflacją i politykę pieniężną odpowiada RPP, gdzie siedzi Glapiński.
3. Co to za pomysł, że zabrane zostanie zwolnienie z podatku osób do 26 roku życia?
  • Odpowiedz
Mamy spadek sprzedaży detalicznej i oczywiście pisowskie trolle zamiast jakiś argumentów to wykorzystują to, aby wrzeszczeć Tusk tamto i sramto. A ja się zapytam jak poważny człowiek, z czego wynika ten spadek? Czy faktycznie rząd tu zawinił?

@Koziom: Jak prześledzisz wpisy na X-ie to nie ma rozwiązania. Wszyscy zaskoczeni. Jedyny konkretny pomysł to powódź. Ale znowu w raportach spółek giełdowych spowolnienie niekoniecznie jest widoczne. LPP raportowało dobre wyniki za wrzesień.
Inni rzucają,
  • Odpowiedz
@picasssss1: i tak i nie. Bo serio ciesząc się że zostaliśmy bez PiS przy korycie zacząłem zauważać że.... kuźwa jest GORZEJ. Duuuuuuuzo gorzej. Mniej zysków, co chwilę jakieś fikołki w wypowiedziach, które też mają wpływ na giełdę. O obietnicach nie mówię, bo każdy przy wyborach obiecuje co się tylko da, więc okej.

Chciałbym rewoltę w polityce, aby w końcu przy korycie były tylko osoby, które nigdy nie były w rządzie,
  • Odpowiedz
tak i nie. Bo serio ciesząc się że zostaliśmy bez PiS przy korycie zacząłem zauważać że.... kuźwa jest GORZEJ. Duuuuuuuzo gorzej. Mniej zysków, co chwilę jakieś fikołki w wypowiedziach, które też mają wpływ na giełdę.

@spiewana-pilka-nozna: kiedyś te trupy z szafy musiały powypadać, dodam jeszcze że jest to efekt ogólnego światowego spowolnienia.
  • Odpowiedz
@Okcydent: oczywiście, pierwsze lata będą ciężkie, ale rynek zawsze się stabilizuje. Gdy wchodził ten socjal też rynek szalał. Każdy ma inne zdanie, poglądy, ja bym zmniejszał co 100-150zl co dwa lata. Koszta zmian ogromne, ale jeśli obie partie stać żeby płacić miliardy na TV to chyba biedni nie są xd
  • Odpowiedz
@Koziom: Ja myślę że spadek wynika ze zbyt niskiej ceny towarów i usług. Polak nie kupi jak coś tanieje. Producenci i Usługodawcy, do dzieła. Podnoście ceny. Polak wytrzyma
  • Odpowiedz
@picasssss1: Oho, już się zaczyna moje ulubione tłumaczenie. Znowu będzie wymówka, że Polska nie ma pieniędzy, rośnie bezrobocie itd bo kryzys gospodarczy akurat znowu przyszedł kiedy rządy objął Tusk.
  • Odpowiedz