Wpis z mikrobloga

@Mega_Smieszek: Pomyśl że przed czasami istnienia plug&play (lata 80' i może wczesne 90') dla każdego urządzenia komunikującego się procesorem i pamięcią trzeba było ręcznie konfigurować przerwania, dostęp dostęp do pomięci aby nie było konfliktu (zazwyczaj zworkami albo dip switchami). Przy montażu procesora też trzeba było go skonfigurować w ten sposób, aby działał z odpowiednią prędkością czy nawet można było go spalić jeśli ustawiło się za duże napięcie jak procek był
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek pamiętam jak kupiłem sobie napęd i po montażu byłem zadowolony jaki ze mnie komputerowiec. Napęd nie działał i poszedłem oddać go do sklepu, a Pan w sklepie powiedział że z moim napędem jest wszystko w porządku (,)
  • Odpowiedz
teraz to primary/secondary, bo jakieś lewakiszcze poczuło się urażone wymyśloną przez siebie analogią do pola bawełny xDDD

Odpowiedz

@tellet: Akurat w tym przypadku primary/secondary było w tym samym czasie co master/slave i znaczyło zupełnie co innego. Na płycie były dwa kontrolery IDE, właśnie oznaczone primary i secondary. I do każdego z nich mogłeś podłączyć dwa dyski, jeden master, drugi slave. Czyli mógł być m.in dysk secondary master albo primary slave.
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek: coś za coś :)
Pc zworki, windows update, bsod, wymiana sprzętu co parę lat ale za to VPN gry za friko nie tylko z toreentow, granie online za friko, strzelanka z klawi i myszki albo pada jak chcesz.

Wolę pc
  • Odpowiedz