Wpis z mikrobloga

Właśnie dzięki takiemu grzebaniu za dzieciaka w pc i wymianie komponentów poszedłem w szkołę elektroniczna jak później i pracę. Nie narzekam.
Edit:
Jeszcze dodam że nauczyłem się biegle anglika ze słownika żeby cokolwiek wtedy ogarniac, instrukcje jak i gry po angielsku, a żeby coś znaleźć na Googlach to trzeba było wpisywać frazę po angielsku bo po polsku nic nie można było znaleźć.
  • Odpowiedz
@maciej-kozien: to zależy jak stary jesteś :>

@Mega_Smieszek: w biosie nadal trzeba chyba grzebać jak chce się mieć wiele dysków, wchodzisz w boot setup i ustawiasz priorytet, skomplikowane to to nie jest. A co do dysków PS5 to konsola ma wymagania które trzeba spełnić by wszystko było prawidłowo, m.in szybkość i radiator, kupno dysku tu jest bardziej skomplikowane niż wejście w bootsetup i wstawienie zworki.

/edit: w sumie
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek: W latach 90 będąc dzieckiem sam potrafiłem złożyć rozłożyć kompa, poustawiać większość potrzebnych rzeczy w biosie, jedyne co to podpatrzyłem to i owo jak brat starszy robił a resztę sam wykminiłem, ja rocznik 87, no ale chyba dlatego koniec końców na informatykę poszedłem
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek: w sensie dla ciebie grzebanie w biosie jest trudne? XD Ty się tutaj po prostu przyznajesz, że jesteś technologicznym ignorantem

Ciekawe co przygłupy pokroju @wolepiwo robią jak im się dioda ledowa spali w furze? Chlip chlip panie mechaniku, bo ja nie potrafię otworzyć, ja nie potrafię wymienić :((((((( A argumenty typu klawiatura >>> pad to iksde, to siŕ samo komentuje xD

W sensie próbujesz nam wmówić, że jak
  • Odpowiedz
w biosie nadal trzeba chyba grzebać jak chce się mieć wiele dysków, wchodzisz w boot setup i ustawiasz priorytet

@TomSz: w sumie to się robi jeżeli chce się mieć kilka systemów operacyjnych. Jak ma się jeden system to nie sam sobie przeskanuj dyski i ustawi ten z którego ma się bootować. Juz mi komp z 2006 roku miał taką funkcję w biosie
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek: Nigdy nie chwal sie na wykopie tym że cokolwiek z technologii sprawiło ci jakikolwiek problem. To jest magiczne zaklęcie do zamiany sekcji komentarzy w elektrodę. Już tam pewnie frustraci cali czerwoni w komentarzach.
  • Odpowiedz
@Niebadzksieciem: możliwe, ja to musiałem robić miesiąc temu, ale na każdym z dysków miałem przynajmniej jeden system i właśnie brakowało mi zworek gdzie bym mógł ładnie wszystko ustawić ;)
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek: ja pamiętam jak chciałem sobie zgrać dane ze starego dysku IDE który przeleżał w piwnicy dobre 10 lat, a było tam trochę skarbów naściąganych ze starego internetu. No to zamówiłem jakąś przejściówkę IDE/SATA. No cóż, nie wystarczy, potrzebne zasilanie na molex, a w moim kompie już nic nie było na złączu molex XD to druga przejściówka za kilka zł. Sukces, dysk ewidentnie zamruczał więc prund dostał. Ale system go
  • Odpowiedz
ale na każdym z dysków miałem przynajmniej jeden system

@TomSz: ja w takich wypadkach robię sobie partycje z GRUBem i ustawiam ją jako pierwszą w boot orderze. I z gruba można se już wybierać system.

Po prostu chodziło mi o to że jak ktoś jest mniej tech saavy to nie musi się tym martwić, bo takie osoby mają zazwyczaj jeden system, czyli Windowsa i bios im to ogarnie.

A z
  • Odpowiedz