Wpis z mikrobloga

#grzyby Zerwałem testowo do nauki. Niby podobne do opieńki ale trzon jakiś cienki mi się wydaje.

Ktoś coś wie co to?
fajq - #grzyby Zerwałem testowo do nauki. Niby podobne do opieńki ale trzon jakiś cie...

źródło: grzyp

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fajq: Opienka ma 100%, masz fart bo u mnie wciąż pusto, ale jak wyjebia to ino roz. Najlepsze grzyby na zalewę octową, tylko zbieraj ładne sztuki, za małe albo przerośnięte zostaw.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Kremufka2137: @Licho87 a to sa bardzo młode osobniki że one maja takie chude trzonki i w ogóle sa małe? Jak patrzyłem na internecie i yt to tamte sa zdecydowanie wieksze i te trzonki s duzo grubsze. Zbieram grzyby od miesiaca i dopiero raczkuje w temacie :D
  • Odpowiedz
@fajq: jak każdy grzyb wiele zależy od warunków w których urosły. Zdarzają się sztuki z nogą gruba jak kciuk, zdarzają się kapelusze o średnicy ~10cm lub i nawet więcej gdy warunki są idealne, jest odpowiednia wilgotność i tak dalej. Obecnie jest jeszcze ciutke wcześnie jak na opieńki, wysokie temperatury z lata rzutowały jeszcze na wrzesień, a nawet i październik - może być, że albo im jeszcze nieco zbyt ciepło, albo
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Kremufka2137: Tego było dużo wiecej ale jako, że jestem poczatkujacy grzybiarz ze stażem miesięcznym to zerwałem do celów edukacyjnych aniżeli do potrawy. Ale teraz jak mam pewność, że to opieńka to może wjedzie jakaś jajecznica ;). Dzięki wielkie za pomoc!
Na razie skupiam się na tych gabkowanych grzybach bo tu chyba najtrudniej o śmiertelna pomylke. Ostatnio uzbieralem mase krasnoborowikow ceglastoporych a ludzie ich nie zbieraja a to Podobno smaczne grzyby.
  • Odpowiedz
@fajq: owszem, często się zdarza, że ludzie je omijają, panikują, że lucyfery czy inne szatany - z tym, że zaleca się dłuższą obróbkę termiczną tych grzybów, ale to w sumie nie jest problem, grzyby można gotować naprawdę, naprawdę długo (bądź smażyć) i w zasadzie nie da się ich przeciągnąć - przynajmniej mi się jeszcze nie zdarzyło.
Uważaj tylko na goryczaki i będzie git. Jeśli jesteś w rejonie w którym występują
  • Odpowiedz