Wpis z mikrobloga

Co robicie z nadwyżkami

• Nadplaty kredytu hipotecznego 47.7% (73)
  • Inwestowanie w ETFy 32.7% (50)
  • Etfy do limitu ike/ikze potem nadplaty 19.6% (30)

Oddanych głosów: 153

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Exit99: no ale tu masz proste równianie jak masz coś lepszego niz oprocentowanie kredytu to w to ładujesz kasę tylko ciężko będzie ogarnąć coś lepszego niz 7/8%
  • Odpowiedz
@Exit99: @DawCioS a to nie jest tak, że jeśli stupeczki spadną to nadpłata kapitału nie będzie już przynosiła 7-8%? Wydaje mi się, że to zależy, jeśli rata jakoś nie obciaża budżetu to warto ładować w ike żeby wyczerpać limit, a później nadpłata. Jak rata ciąży to więcej nadpłacać żeby zejść z ratą do akceptowalnego poziomu i wtedy scenariusz 1
  • Odpowiedz
@Bomfastic: i tak i nie, bo co prawda stopki są wysoko ale nie oznacza, że nigdy nie będą wyżej. A druga sprawa w większości inwestycji masz po 1. Ryzyko, po drugie podatek cwela, tu spłacasz 7/8% na ten moment zero ryzyka na giełdzie lokacie itp nawet to 8% zarobku o ile by było masz -19% + ryzyko.
  • Odpowiedz
@DawCioS: no ale to napisałem przecież, że jeśli rata nie ciąży na budżecie to moim zdaniem warto wyczerpać limit na ike i później nadpłacać, a jeśli ciąży to nadpłacać aż przestanie. Bez spiny, ale czytałeś w ogóle mój komentarz? xD
  • Odpowiedz