Wpis z mikrobloga

Ważne pytanie w kwestii zdrowia psychicznego mężczyzn: która ze spraw polityczno-społecznych w przeciągu ostatniego roku wpłynęła na wasze samopoczucie najbardziej? Czy któraś szczególnie przyczyniła się do złych myśli, przygnębienia czy nawet depresji? Odebrała chęci do życia?

Poniżej lista najgłośniejszych zmian, które mogły wpłynąć negatywnie na psychikę mężczyzn i doprowadzić do depresji, oraz ich potencjalny mechanizm:

1. Obowiązkowe ćwiczenia wojskowe/możliwość przywrócenia poboru, które powodować mogą utratę poczucia stabilności i samodecyzyjności u mężczyzn; mogą doprowadzić do np. utraty mieszkania, pracy, firmy, dochodu czy konieczności oddania swoich zwierząt domowych do schroniska; łączą się z wizją “fali”, gnębienia, poniżania, uległości podczas odbywania ćwiczeń/służby;

2. Ustawa “Mieszkanie za Pomówienie”, która może być użyta w formie fałszywego oskarżenia o p-----c domową i zakończyć się eksmisją z mieszkania, nawet własnościowego, bez prawa do zabrania swoich rzeczy osobistych (ubrań, leków, elektroniki), co z kolei wywołuje uczucie upokorzenia, niesprawiedliwości i krzywdy.

3. Zmiana definicji zgwałcenia, która potencjalnie może ułatwiać fałszywe oskarżenia o g---t, co może nasilać strach przed kontaktem z drugą osobą i ograniczać te kontakty w celu uniknięcia fałszywego oskarżenia

4. Wyższy wiek emerytalny dla mężczyzn, dający poczucie nierównego traktowania i niesprawiedliwości, gdyż żyjąc krócej mężczyzni muszą pracować dłużej.

5. Dyskrymiacja w prawie pracy:
np. wyższe normy dźwigania przy tej samej pensji co osoby z niższymi normami dźwigania, co może powodować uczucie wyzysku i niesprawiedliwego traktowania.

6. Wykluczenie społeczne poprzez tworzenie stref wolnych od mężczyzn (festiwali, saun, basenów, taksówek), a także tworzenie stypendiów tylko dla kobiet, co może powodować poczucie niesprawiedliwego traktowania czy winy za posiadaną płeć, alienacji i stygmatyzowania z powodu płci.

7. Alienacja rodzicielska i prawo alimentacyjne, gdzie utrudnianie kontaktu z dzieckiem lub zasądzenie niesprawiedliwych alimentów (przekraczających miesięczny dochód lub zbliżonych lub nie na swoje dziecko), co może dawać poczucie bezradności, rozpaczy, a także wywoływać problemy finansowe z brakiem środków do życia włącznie.

Pytam o to bo ilekroć poruszam ten temat publicznie to ludzie pytają o “źródło” faktu, iż takie sprawy wpływają na złe samopoczucie u mężczyzn. Więc dajmy im to źródło.

#pytanie #ankieta #depresja #meskiezdrowie #psychologia #dyskryminacjamezczyzn #pieklomezczyzn #logikaniebieskichpaskow
sildenafil - Ważne pytanie w kwestii zdrowia psychicznego mężczyzn: która ze spraw po...

źródło: IMG_2062

Pobierz

Która z form dyskryminacji mężczyzn najbardziej wpływa negatywnie na Twoje samopoczucie?

• 1. Obowiązkowe ćwiczenia wojskowe/pobór 23.1% (1484)
  • 2. Ustawa “Mieszkanie za pomówienie” 18.3% (1178)
  • 3. Zmiana definicji zgwałcenia/fałszywe 7.9% (506)
  • 4. Wyższy wiek emerytalny 28.5% (1833)
  • 5. Dyskryminacja w prawie pracy 4.5% (287)
  • 6. Wykluczenie społeczne/strefy wolne od mężczyzn 5.1% (325)
  • 7. Alienacja rodzicielska 12.8% (822)

Oddanych głosów: 6435

• 202
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Na samopoczucie 22% wykopków wpływa obowiązkowy pobór wojskowy, którego nie ma od ponad 15 lat xD Jeżeli to nie jest esencja płatka śniegu to nie wiem.
  • Odpowiedz
@sildenafil:

1 realnie mnie stresowało przez kilka miesięcy, gdy wybuchła wojna. Obawa wraca od czasu do czasu, np. gdy powołali na kilka tyg ćwiczeń znajomego z pracy.

4 denerwuje mnie za każdym razem gdy słyszę słowo
  • Odpowiedz
W sumie ciekawe - patrzę na wyniki ankiety i pobór do woja jest tak wysoko punktowany, a możliwość wsadzenia do pierd.la za rzekomy g---t, czy choćby odebranie chaty - tak nisko. Chyba do większości nie dociera, że to zagrożenie może dotyczyć także ich.

@tanaka1234: na to drugie jest prosta rada i mała szansa na problem, jeśli jesteś dobrym człowiekiem i żyjesz z normalną kobietą.

Przed poborem za to prawie nie
  • Odpowiedz
  • 3
Z tych, które wymieniłeś to chyba żadna nie dotknęła mnie tak jak wzrost cen mieszkań w ostatnich latach, kiedy już planowałem za jakiś czas kupować mieszkanie i zobaczyłem co się dzieje z cenami, przy jednoczesnym zbyt małym wkładzie i spadającej zdolności kredytowej to miałem doła na dosyć długo, bo mi to odbierało chęć dalszego oszczędzania i rozsądnego życia jeśli podstawowa potrzeba tak mi się oddaliła.
W tym momencie trochę się z tym
  • Odpowiedz
  • 9
@Logytaze:

Na samopoczucie 22% wykopków wpływa obowiązkowy pobór wojskowy, którego nie ma od ponad 15 lat xD

Po pierwsze są zapowiedzi jego przywrócenia

Po drugie mowa tam jest w pierwszej kolejności o ćwiczeniach wojskowych, gdzie wezwanie może dostać każdy mężczyzna z kategorią A. I to się dzieje od dwóch lat ponad.
  • Odpowiedz
  • 5
@eeehhh:

Ależ r-----------e dyskusję na ważne tematy

Przepraszamy, że obawy mężczyzn nie wpasowały się w ogólnie przyjęty schemat, gdzie przyczyną depresji jest wg Was wóda i niepłakanie
  • Odpowiedz
@sildenafil: @sildenafil:
https://blog.krolartur.com/incele-mity-i-propaganda-manosfery-oraz-nieco-o-faktycznym-ruchu-na-rzecz-praw-mezczyzn/?fbclid=IwY2xjawGAY0BleHRuA2FlbQIxMAABHfAJTSAYMjM19zWALAEByq3FgT8_Nk7gXnhTAaxGmwBqX-5DUAfdVrBUmw_aem_J2lsgBuf6KEhoJaMK2tTrQ

https://blog.krolartur.com/porozmawiajmy-sobie-o-wspolczesnych-mezczyznach/?fbclid=IwY2xjawGAYs5leHRuA2FlbQIxMQABHQVTgTOxuJU6oosXpwzNq8DEc83aCoyk5YmJE6Nsa30pU1Afi9yCCQ2Ajw_aem_r98RZf6jxl8Omra5XECO-g

Szczucie i zaprzeczanie problemom, oskarżanie o poglądy których się nie posiada, stawianie chochołow o rzekomym "reakcjoniźmie" jakoby mówili o swoich celowo po to, żeby odebrać prawa kobietom i zagłuszyć ich głos.
To charakterystyczne hipokrytyczne zachęcanie do dzielenia się swoimi problemami, po których wyjawieniu jest się wyśmiewanym przez te same środowiska (ręka w ręke z konserwami) które do tego namawiały, aby następnie ogłaszać jak to
  • Odpowiedz
@sildenafil Twój wpis powinien zostać usunięty ze względu na próbę manipulowania. Ty nie pytasz, Ty sugerujesz i stwierdzasz. Tak się nie robi żadnych badań i jest to bardzo dalekie od jakiejkolwiek akceptowalnej formy pozyskiwania „argumentów”. Tak się produkuje kłamstwa.
  • Odpowiedz