Wpis z mikrobloga

Przez setki lat ludzi programowano na niewolników a dzisiaj niektórzy się zastanawiają dlaczego ludzie mają właśnie mentalność niewolnika.
- człowiek powinien pracować 6 a nie 8h
- nie masz żadnego obowiązku wobec swojej ojczyzny np aby iść na wojnę albo zrobić dziecko
- rodzice powinni wspierać swoje dzieci nie tylko poprzez wychowanie ale także pomagać finansowo w momencie wchodzenia w dorosłe życie aby im ulżyć

Niby racjonalne, prawda? Dla wielu ludzi nadal nie. Wyzwiska typu nierób, mięczak, zdrajca to tylko niektóre określenia które się pojawią jak wspomnisz o czymkolwiek z powyższych. Ludzie bronią systemu który został dawno temu wymyślony przez możnych tego świata (i kościół). Niewolnik idealny.
#swiat #antynatalizm #przemyslenia #filozofia
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nobody32: Pracowanie 6 godzin oznacza, że ludzie w krajach biedniejszych będą pracować dłużej i w dużo gorszych warunkach. Tak to będzie działać w obecnym neoliberalnym kapitalizmie globalnym.
  • Odpowiedz
@Nobody32: problem dla twojego liberalnego myślenia jest tylko jeden - konkurencja. Europa powoli przestaje byc konkurencyjna a cieply k--------k z lewicowymi pomysłami będzie niczym ciepły antrykot na wybiegu dla gepardów.
  • Odpowiedz
@Pieskor: Ciekaw jestem czy na początku XIX wieku, jak wprowadzano prawo do urlopu to też argumentem było że zostaniemy ciepłym k----------m z lewicowymi pomysłami niczym ciepły antrykot na wybiegu dla gepardów.
  • Odpowiedz
@Nobody32 gdyby etat mi zmniejszyli na 6h a płacili dalej tyle samo, wtedy zwiększył bym ilość godzin jaką j---e na b2b XD jak dla mnie, możemy zacząć od jutra
  • Odpowiedz
Pracowanie 6 godzin oznacza, że ludzie w krajach biedniejszych będą pracować dłużej i w dużo gorszych warunkach. Tak to będzie działać w obecnym neoliberalnym kapitalizmie globalnym.

@Defined: odkąd wprowadzili ChatGPT w amerykańskich firmach zauważyłem, że pracuję dłużej i także moje warunki bytowe się pogorszyły. Parszywy neoliberalny kapitalizm globalny.
  • Odpowiedz
rodzice powinni wspierać swoje dzieci nie tylko poprzez wychowanie ale także pomagać finansowo w momencie wchodzenia w dorosłe życie aby im ulżyć

@Nobody32: niby czemu? Skoro nie ma się żadnego obowiązku wobec ojczyzny to czemu ma być jakiś inny obowiązek?
  • Odpowiedz
@Nobody32: Ludzkość powinna iśc na maksa w automatyzacje i rozwój byśmy w ogóle nie musieli pracować ;)
Zautomatyzować wszystko i mądrze do tego podejść by parę osób nie zbierało plony z maszynowych pól a reszta zdychała z głodu.
  • Odpowiedz
@Nobody32 ludzie są głupcami i nie widzą różnicy w wydajności pracy teraz a 20 i 40 i 100 lat temu. Dzisiaj są warunki i technologie do tego aby większość jak nie wszystkim na ziemi zapewnić minimum przetrwania w krajach " 1 i 2 świata".

Mentalność jest dalej taka że jaka praca by nie była to jedynie stać na minimum wypłaty aby nie zdechnąć xd mimo tego jak przez chociażby ostatnie 30
  • Odpowiedz
  • 11
@Nobody32 człowiek powinien móc robić to na co ma ochotę. Niby to takie oczywiste...

W przeciwnym razie zawsze jest się niewolnikiem. Człowiek rodzi się nie pytany o zdanie a musi chodzić do szkoły. Musi chodzić do pracy. Musi bronić ojczyzny. Musi troszczyć się o rodziców...

Widać jak na dłoni że system multiplikuje niewolników
  • Odpowiedz