Aktywne Wpisy

Itslilianka +9
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Ave470SC +2
Witam
Chce inwestować ok 1.5 - 2k miesięcznie na xtb.
Jaką polecacie przyjąć taktykę?
Całość w etf lub w efty? Jeśli tak to jakie?
Czy też etfy i jakieś pojedyncze spółki dywidendowe z polskiego podwórka?
Obecnie
Chce inwestować ok 1.5 - 2k miesięcznie na xtb.
Jaką polecacie przyjąć taktykę?
Całość w etf lub w efty? Jeśli tak to jakie?
Czy też etfy i jakieś pojedyncze spółki dywidendowe z polskiego podwórka?
Obecnie

jestem w trakcie wyboru oświetlenia szynowego do domu (jeszcze przed remontem).
Architekci wnętrz zaproponowali AQForm (przykład szyny) - ale cena jest dość... no właśnie.
Czy są jakieś sensowne alternatywy? Zależy mi na szynie ukrytej, tak, żeby te "skrzydełka" były schowane pod płytą GK w suficie podwieszanym (tak jak te z AQForm).
Czym w zasadzie odróżniają się szynoprzewody różnych firm? Bo rozumiem że jakiejś standaryzacji w tym nie ma, tj. jak kupię szynę Nowodvorski to reflektory z AQForm mogą do niej nie pasować?
Jeszcze jedno pytanie dotyczące oświetlenia - czy istnieje takie oświetlenie punktowe, wpuszczane w sufit, które też będzie ukryte (na przykład: oświetlenie punktowe? Chodziłoby mi o tańszą alternatywę, myślałem o: lampa. Przy okazji - czy można takie lampy podłączyć do jednego punktu elektrycznego, tak aby nie dopłacać elektrykowi za każdy punkt przy każdej lampie punktowej? W sensie jakiś rozdzielacz czy coś? Wszystko będzie w suficie podwieszanym.
I jeszcze jedno - taśmy LED. Zaproponowane mi były Delta Light: Delta Light taśma LED - ale znowu, cena... Czy taśmy LED np z kingLED albo innej firmy, które mają praktycznie te same parametry dużo się będą różnić? Myślałem o taśmie COB z kingLED, tym bardziej że zasilacze też kosztują ledwie ułamek tego co Delta Light.
#remont #remontujzwykopem #oswietlenie #lampy #szynoprzewody #szynoprzewod
No i druga kwestia, że wpuszczane, zlicowane z sufitem bardziej estetycznie wyglądają (przynajmniej dla mnie).
Tak samo grzejniki HushLab - bardzo ładne, ale dużo droższe niż podobne - zwykła czarna drabinka do łazienki 130x40 za 1700zł, gdzie bardzo podobne modele dorwiesz za połowę tej ceny.
No nic, na razie z szynoprzewodów najbardziej sensownie cenowo wygląda dla mnie Oxyled i Max Light.
tu masz różnych producentów, możesz sobie popatrzeć na asortyment i ceny. Ewentualnie jak nie koniecznie musza to być magnetyczne, to zwykłe 1-fazowe podtynkowe powinny być trochę tańsze z innych producentów. Ja do siebie brałem Maytoni, ze względu na duży wybór fajnych lamp, ale do Maytoni prasują też niektóre lampy innych producentów.
I rozumiem, że magnetyczne szynoprzewody nie mogą być sterowane różnymi przyciskami?
Możesz popatrzeć na filmiki na kanale https://www.youtube.com/@lampomatpl, tam gość szczegółowo opowiada o szynoprzewodach, rodzajach i porównaniach.
Ech, no właśnie mam taki problem ze chciałbym zrobić szynoprzewody w kształt L, ale móc sterować oddzielnie światłami (w sensie mieć jakby dwa obwody).
Na luzie możesz mieć dwa obwody jeśli chcesz szynoprzewody w kształt L. Da się zarówno na 1-fazowym jak i na 3-fazowym. Różnica jest taka że przy pierwszym typie szyn sterujesz segmentami szyn a przy drugim grupami lamp