Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirunie znające się na prawie, wytłumaczcie mi proszę, co źle interpretuje.

Złożyłem wniosek o bon energetyczny wysyłając list polecony pocztą polską z tym wnioskiem 30 września. Jednak kobita w urzędzie mi mówi, że liczy się data przyjęcia przez nich więc jak doszło pierwszego to pozostanie bez rozpatrzenia.

Już pomijając to, że byłem przekonany, że liczy się data nadania to mamy taki oto regulamin:

3. Wniosek o wypłatę bonu energetycznego w postaci papierowej opatruje się własnoręcznym podpisem i składa osobiście odpowiednio wójtowi, burmistrzowi lub prezydentowi miasta właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania wnioskodawcy albo nadaje w placówce pocztowej operatora pocztowego w rozumieniu art. 3 pkt 12 ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. – Prawo pocztowe (Dz. U. z 2023 r. poz. 1640 oraz z 2024 r. poz. 467) lub w placówce podmiotu zajmującego się doręczaniem korespondencji na terytorium państw członkowskich Unii Europejskiej, co jest równoznaczne ze złożeniem go odpowiednio wójtowi, burmistrzowi lub prezydentowi miasta.

A w artykule o bonie energetycznym na stronie poczty mamy informację, że: "Wysłanie dokumentów za jej pośrednictwem (poczty polskiej) jest poświadczane pieczęcią z datą nadania."

https://www.poczta-polska.pl/news/wniosek-o-bon-energetyczny-mozna-wyslac-za-posrednictwem-poczty-polskiej/

I teraz powiedzcie mi proszę, czy ja to źle zinterpretowalem czy to jakieś pocyganione jest.

Z góry dzięki za pomoc

#prawo #bonenergetyczny #kiciochpyta

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
skuteczny-społecznik-62: to nawet nie regulamin a ustawa.

Napisali w niej, że nadanie jest równoznaczne złożeniu, a składa się 1.08-30.09, więc skoro nadanie było w terminie to wniosek złożono terminowo.

Powołaj się konkretnie na ustawę skoro twierdzą inaczej.
  • Odpowiedz