Wpis z mikrobloga

Mirki mam pytanie, posiadam VW T-Roca na felgach 18', rozmiar opony letniej fabrycznej to 215/50/R18 według standardu z fabryki.

Udało mi się dzisiaj okazyjnie zakupić dobre opony zimowe Bridgestone Blizak LM001 ale wysokość opony różni się jest to 215/55/R18 czyli przeskok w wysokości z 50 na 55. W dwóch wulkanizacjach powiedzieli mi że na zime to nawet lepiej, ale zastanawiam się czy ta różnica może znacznie odbiegać od normy w przypadku jakiejś stłuczki/wypadku w ubezpieczalni?

Opony są już założone i śmigają super, tylko ta kwestia czy opony o większej wysokości są dopuszczalne chodzi mi po głowie.

Dzięki i pozdrawiam,

#opony #motoryzacja #oponyzimowe
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cata666: a sprawdzałeś w instrukcji albo na tabliczce z ciśnieniami opon na karoserii jakie są dopuszczalne rozmiary dla Twojego samochodu? bo zazwyczaj producent przewiduje montaż jakichś tam kilku rodzajów opon do pojazdu. ja w Mini mam np dopuszczalne od 15-ek do 17-ek.
  • Odpowiedz
@cata666: w homologacji jest ta informacja, tj. homologowane kombinacje rozmiarów felg i opon. Powinieneś mieć to w papierach, jak chcesz mieć spokój, to się tego trzymaj.
  • Odpowiedz
  • 0
Dobra już wszystko wiem, opony nie są objęte homologacją przez VW i w przypadku założenia ich może mieć to wpływ na gwarancję VW, której i tak nie mam.

Jeśli chodzi o ubezpieczenie to tutaj każdy wniosek jest rozpatrywany indywidualnie w zależności od wypadku. W tym wypadku różnica jest marginalna a faktycznie większa wysokość może być lepsza na większe opady śniegu.

W takim razie zostawiam te opony i cieszę się jazdą
  • Odpowiedz
@cata666:

bedziesz mial jakies 3.1% przeklamania predkosciomierza. co za tym idzle
na kazde 1000km wg licznika bedziesz robil 1030 , komputer od kontroli trakcji bedzie mial o 3% nieprawidlowe inputy itp itd.
no ale jezdzic to bedzie
  • Odpowiedz