Wpis z mikrobloga

Jak się wczytasz w dotację 17 mln z PARP dla Olgi Tokarczuk na system do gry komputerowej (który już istnieje w silniku Unreal i działa) to wychodzi coraz więcej kwiatków. Składając jako zwykły mirek taki projekt zostałby odpalony na etapie weryfikacji finansowej #afera #gry #biznes
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@djtartini1: bardziej to brzmi jak "kreator fabuł" uwzględniający funkcje UE5 (np drzewko decyzji), z dużym naciskiem na psychologię postaci.
I wtedy jak masz taki zarys gry, AI tworzy scenariusz i Tokarczuk go szlifuje.
Brzmi dobrze? Może na gierki które kończysz w kilka godzin i możesz przejść na kilka/set sposobów może być całkiem ciekawy.
  • Odpowiedz
@djtartini1: na screenie chłop podnosi argument, że spółka wykazuje stratę. Przecież o to chodzi aby pokazywać stratę a nie zysk xD Firma działa, ma obrót, siano rozchodzi się w kieszeni zarządu/beneficjenta rzeczywistego na różne sposoby a to że jest strata, no cóż ... państwo pomusz, dofinansuj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@djtartini1: 17mln zł na stworzenie moda do Unreal Engine xd

kasa pójdzie pewnie dla Tokarczuk na przygotowanie dialogów i badań psychologicznych, później jakiś student to poskleja z API ChatuGPT
  • Odpowiedz
@djtartini1: być może, ale to chyba od regulaminu konkursu zależy (?) no i byleby państwu nie zalegać z zusami i innymi takimi. Chyba, że składali wniosek wcześniej kiedy jeszcze byli na plusie, ale nie badałem poprzednich sprawozdań. A po naborze zaraz wydatki i w papierach strata panie ;)
  • Odpowiedz
@djtartini1 najbardziej boli to, że te pieniądze mogły trafić do kogoś kto miał szansę zrobić z nich użytek i stworzyć dobrą grę. Zamiast tego trafią do tokarczuk, wiadomo, że żadnej gry z tego nie będzie, a nawet jeśli, to można sobie wyobrazić jak będzie wyglądała. Smutne w kontekście obecnej zapaści na rynku gier
  • Odpowiedz
  • 2
być może, ale to chyba od regulaminu konkursu zależy

@KONONOWlCZ: no tak może wyjątkowo tutaj wykluczyli- ja piszę z własnego doświadczenia, bo tydzień temu dosłownie składałem dokumenty do PARP z oświadczeniem, że za ostatnie 3 lata jestem na plus. No słabo ogólnie, choć to może być na papierze legalne.
  • Odpowiedz
@djtartini1: Pracowałem w firmie która dostała Milion złoty dofinansowania na stworzenie aplikacji mobilnej, gdzie jak się okazało byłem jednym programistą a po 6 miesiącach od stworznia apki została ona zdjęta z App stora i Google play. Te dofinansowania z PARPU to jest jeden wielki przekręt, którego nikt nie sprawdza. Nawet nie mam pojęcia na co firma wydała ten milion, bo pracując tam nie byłem nawet #programista15k
  • Odpowiedz
@djtartini1: a mnie to wyglada, ze wypowiadasz sie w temacie, o ktorym nie masz pojecia, a linkujesz do jakiegos starego posta, w ktorym jest jeden tutorial na jutubie z 2014 roku i jakies martwe linki do dokumentacji UE.

Ja rowniez nie siedze w UE, gamedev opuscilem 10 lat temu, ale mimo to widze, ze czepiasz sie kompletnie z czapy szukajac afery na sile, tak samo jak gosc wepchniety przez PiS
  • Odpowiedz
  • 2
Ja rowniez nie siedze w UE, gamedev opuscilem 10 lat temu,

@pasta_alla_carbonara: Ogólnie to sam w tym siedzę (nie w gamedev na szczęście) składałem wniosek do PARP w zeszłym tygodniui po prostu wiem, że ja bym tej kasy nie dostał, bo składałem wraz z oświadczeniem, że firma jest na plus za ostatnie 3 lata, ogólnie to standard. Wygląda jakby regulamin był pisany pod nich, podobnie jak projekty NCBR za PIS.
  • Odpowiedz