Wpis z mikrobloga

Planuję umieścić switch w szafie elektrycznej, która z kolei będzie schowana w zwykłej szafie, co wyklucza umieszczenie głównego routera w tym miejscu ze względu na słaby zasięg sygnału. Moją koncepcją jest podłączenie ONT do switcha, następnie od switcha kable LAN do pokoi gdzie będą biurka czy telewizor, ale rozważam kilka opcji dalszej konfiguracji sieci.

Zastanawiam się, czy lepiej będzie zbudować sieć mesh nazywana backhaul, w której zarówno główny router, jak i nody będą podłączone do switcha (czyli żaden router nie bedzie bezpośrednio ze sobą połączony), czy lepszym rozwiązaniem będzie użycie samych access pointów połączonych ze switchem. W takim przypadku preferowałbym access pointy wyposażone w porty LAN, aby móc podłączyć komputer czy telewizor po kablu. Alternatywnie, rozważam użycie routerów w trybie access pointa ale nie wiem czy ma to sens?

Moim priorytetem jest stworzenie jednej, spójnej sieci z płynnym przełączaniem między punktami dostępowymi, co zapewnia mesh dzięki wspólnemu SSID, wiem, że w przypadku AP też da się to zrobić, ale czy nie będzie się resetowało co jakiś czas? Co byście wybrali i dlaczego? Planuje kupić usługę internet 1gb/s od orange

#wifi #internet #router #mesh #swiatlowod #siecikomputerowe #lacznosc
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@1598879: ont, router (router!) i switch w szafie, a z mieszkania wszystko co stacjonarne podpięte przewodowo, dodatkowo accesspointy typu ubiquiti unifi (lepsze, droższe) bądź np. TP-link Omada.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P Dzięki za odpowiedź! Rozumiem, że router przed switchem jest bardziej efektywny i łatwiejszy w konfiguracji, dlatego go polecasz? Orange pewnie może mi zamiast ONT dać Liveboxa, więc w takim przypadku nie ma sensu mieć obu urządzeń, prawda? (Z tego co czytałem, wręcz trzeba wybrać jedno albo drugie). Podłączenie wszystkiego przewodowo zamiast korzystania z AP z portami LAN to kwestia stabilności i braku ograniczeń prędkości? Myślałem o montażu AP za biurkiem
  • Odpowiedz
@1598879: 10xtak (chyba 10, nie liczyłem).
Router przed switchem, bo to router ma utworzyć twoją domową sieć, serwować w niej adresy, stanowić zaporę. Oczywiście wszystko to pod warunkiem, że będziesz potrafił go sobie skonfigurować, no i jeszcze drobiazg: że Orange w ogóle da ci osobne ONT zamiast combo ONT+router i jeszcze AP, czyli Funboxa/Liveboxa. Tenże jednak jest dość kiepski, dlatego rozwiązanie z ONT i własnym routerem jest o wiele lepsze.
  • Odpowiedz