Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy według was para #programista15k i nauczycielka5k mogłaby w przyszłości stworzyć rodzinę 2+2 i żyć na w miarę fajnym poziomie? Zakładając, że rodzina trochę pomoże z budową domu 25 km od miasta top 5 (ja zdalka/hybryda, nauczycielka może poza miastem pracować).

Co rozumiem przez fajny poziom - żadne luksusy i #nieruchomosci na wynajem, ale życie, gdzie nie muszę się martwić o kasę, stać nas na jakieś sensowne auto i wakacje za granicą raz do roku, a ja sam mogę trochę inwestować na emeryturę czy przyszłość dzieci.

IMO to osiągalne, choć trochę mnie martwi sytuacja w branży no i koszty wszystkiego.

#demografia #dzieci #ekonomia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 15
energiczna-przyjaciółka-48: Nie obraź się ale układanie sobie życia z kobietą która zarabia mniej od ciebie + jest nauczycielką (raczej mało ambitny zawód) to nie świadczy dobrze o tobie. Ja wiem, że miłość itp ale w pewnym wieku poza uczuciem trzeba jednak dołożyć aspekt na ile ta partnerka będzie przyszłościowa a nauczycielka za 5k raczej nie jest

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: na luzaku.

Wykop to bańka bananowych oskarków, którzy myślą, że bez 2x20k na rękę nie da się żyć xD

A tymczasem mediana w Polsce to 6.5k brutto, co na dwójkę daje 13k brutto i jakoś ludzie żyją, utrzymują rodziny, kupują mieszkania.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 5
✨️ Autor wpisu (OP):

Nie obraź się ale układanie sobie życia z kobietą która zarabia mniej od ciebie + jest nauczycielką (raczej mało ambitny zawód) to nie świadczy dobrze o tobie. Ja wiem, że miłość itp ale w pewnym wieku poza uczuciem trzeba jednak dołożyć aspekt na ile ta partnerka będzie przyszłościowa a nauczycielka za 5k raczej nie jest

Gdybym się obrażał o takie rzeczy nie pisałbym na Wypoku.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To już są zarobki grubo ponad średnią więc jak najbardziej da radę. Licząc obie pensje brutto na UoP, daje to miesięczny budżet na miesiąc ponad 14k. Hipoteka na jakieś 500k to z 4k miesięcznie, jedzenie i życie 4k, nowe auto 2k, inne koszty 1k, wakacje 1k, łącznie do zamknięcia budżet domowy w 12k bez poświęceń. Zostaje 2k miesięcznie na inwestycje, to jest luksus dla większości społeczeństwa. Wkładając 2k miesięcznie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Na luzie dacie radę. Najlepsza inwestycja w przyszłość dzieci to focus na ich edukacji i ogarnięciu się w życiu, a nie betonowe złoto (bo je wyjaśni demografia).

Żona nauczycielka to skarb. Finansowo Ty się możesz skalować tak, że ona nie musi - a pozapłacowe korzyści z pracy nauczyciela (szybciej w domu, wolne wakacje, ferie, święta) znacznie Ci ułatwią życie.
  • Odpowiedz
ale w pewnym wieku poza uczuciem trzeba jednak dołożyć aspekt na ile ta partnerka będzie przyszłościowa a nauczycielka za 5k raczej nie jest

@mirko_anonim: xD Niezłe masz kryteria doboru partnerów
  • Odpowiedz