Wpis z mikrobloga

@adrninistrator to mówisz, że wpadając do jakiegoś starego dziadowego korpo cruda te dwa ananasy po godzinie słuchania Ciebie mają na tyle ogarnąć projekt żeby w pół dnia zrobić zadania? Może jeszcze mieli to przetestować? Tak się właśnie kończy wrzucanie ludzi ad hoc do projektów gdzie coś trzeba zrobić na wczoraj a potem szok i niedowierzanie ananasy nie podolaly a Ty który siedzisz tam kut wie ile lat po 8h 5 dni
  • Odpowiedz
@Generyczny_nick: Nie znasz specyfiki frameworka a próbujesz być mądrzejszy. Ja trafiłem do tego projektu dwa miesiące temu, w firmie to jest bardzo częste by wpadać do projektów na kilka dni, tygodni. Napisałem że dałem im margines, że mogłoby im to zająć dwa razy dłużej. To było głównie copy pastę z głową, no i tak. Mogłiby jeszcze zrobić 100% coverage na luzie, wystarczyło skopiować moje testy lul
  • Odpowiedz
@Czerwony_jak_WIG20: za dużo stresu? A jaki stres? Chłop dał się wrobić tak jak każdy może się wrobić na każdym stanowisku.

@Czerwony_jak_WIG20 Nie daje się niesprawdzonych ludzi bez określonej odpowiedzialności do zespołu który nie istnieje by zrobić ważny task na wczoraj. Przecież spotkanie z klientem powinno być umówione przynajmniej sprint wcześniej.

Nie ma tutaj ani grama powodu do stresu dla developera. Jedyne co go czeka to recoaching z asertywności, bo
  • Odpowiedz
@adrninistrator: @maciejj @Krolik cytat z książki "czysty kod". Chodzi o to że w rozbudowanych funkcjach może to zaciemniać kod. Czytałem też że kiedyś debugery miały problem z wieloma return w jednej funkcji i stąd to zalecenie o jednym wejściu i jednym wyjściu.
K-S- - @adrninistrator: @maciejj @Krolik cytat z książki "czysty kod". Chodzi o to że...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
co jest złego w continue ?

@K-S-: No właśnie nie wiem

@adrninistrator: generalnie czy to coś złego zależy od przyjętych paradygmatów i metodologii w danym projekcie.
Jeżeli senior mówi że to źle, to znaczy że przyjął założenia, które sprawiają, że to coś złego. Dlatego seniora trzeba się słuchać. Szczególnie wtedy gdy się go nie rozumie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@K-S-: dijkstra się mylił w kwestii goto więc nie bardzo widzę sens aby go słuchać w kwestii return i continue. Goto ma kilka uzasadnionych użyć, w tym jest jedna sytuacja gdzie nie da się zastąpić goto żadną inną konstrukcją (w C).
  • Odpowiedz
@Krolik: przy obsłudze błędów jest niezastąpione, w zdecydowanej większości zadań zbędne, a jak dasz małpie brzytwę to już w ogóle ma potencjał destrukcyjny. Tylko nie wiem czemu ktoś miałby pozostawiać małpy bez opieki.
  • Odpowiedz
używam continue w pętlach

@adrninistrator: zależy ile tych petel i ile tego continue XD Od continue do goto jeden krok, a jak goto to go to kill myself xD

PS czego się nie da zrobić funkcyjnie albo pojedynczym returnem co wymaga continue?
  • Odpowiedz
@Krolik: ja niczego nie bronie, tylko piszę skąd ktoś mógł wpaść na taki pomysł

@Gluptaki Może nie tyle się nie da, ale przy iteracji tablicy tak jest bardziej elegancko. A return wypieprzy mi całą pętlę, więc muszę pisać jeszcze jedną funkcje.

for a in duza_tablica:
if a==0: cantinue
dużo kodu
  • Odpowiedz
@Krolik: konkretnie gdzie się mylił?

Jest sens słuchać ze zrozumieniem. W jednym kodzie goto będzie ok, a w innym nie. Zależy jakie cele ma realizować ten kod, podobnie jak każdy inny wytwór ludzkiej pracy.

Tak jak wspomniałeś, jest kilka uzasadnionych użyć, dlatego trzeba je znać, a Dijkstra wyraźnie mówił jedynie o kodzie wysokopoziomowym, a nie o kodzie zoptymalizowanym, gdzie goto bezdyskusyjnie bywa
  • Odpowiedz