Wpis z mikrobloga

@iforgotmypass_: jak olej był wymieniany w miarę często to jeszcze podziała ale i tak przed 200kkm będzie do zrobienia moduł.
A nie są to tanie rzeczy. Do tego dwusprzęgłówka która też będzie wymagać drogiego serwisu.
  • Odpowiedz
@unintelligible: jakikolwiek link do tego forum nie ma sensu.
Posiedziałem tam trochę jak miałem mito 1.4t i ogólnie rzecz biorąc Alfy się nie psują, ogólnie jest na to mała szansa, a w ogóle jak dbasz tak masz.

Jak szukałem przyczyny zacierającego się napinacza rozrządu to ich pomoc wyglądała tak że "załóż oryginalną włoską część, a nie jakiś badziew". Pierwszy rozrząd założony w serwisie Alfy Romeo w Zurichu, drugi w polskim
  • Odpowiedz
@open_or_die: 100% prawda, w dodatku dyskusje najczęściej zdominowane są przez 1-3 osoby które gadają o gadaniu zamiast skupić się na temacie i potrafią wygenerować kilkanaście stron dyskusji o dosłownie niczym. Mało tego, pełno tam wydawałoby się ekspertów, a potem okazuje się, że nie ufają instrukcji serwisowej i np. przy wymianie nie leją tyle oleju silnikowego ile przewidział producent, tylko np. 600ml więcej i kolejni im przyklaskują. ale mimo wszystko, jak
  • Odpowiedz
@danielbr3: Nie da rady nic powiedzieć jak się nie zobaczy na żywo, nie przejedzie i nie pozagląda wszędzie - a samochód bardzo fajny jeżeli zadbany i dobrze utrzymany. Osobiście zapytałbym się gdzie i jak robił tuning silnika. Tuning multiaira nie jest taki prosty i można przedobrzyć. Ale głównie tu chodzi o sam moduł bo sam silnik jest pancerny. Jeżeli jeździ na LPG będziesz miał dodatkowe wyzwanie z olejem silnikowym. Natomiast
  • Odpowiedz
@ArpeggiaVibration: tutaj na dzień dobry masz bardziej zmęczonego MA bo jest instalacja gazowa która wpływa na jakość oleju. LPG zakwasza olej co przyspiesza zużycie elementów w silniku. I nie ważne jaki tam olej był lany, LPG zrobiło swoje.

Sam miałem MA w 1.4t 140 km przy przebiegu 150 tys km i nic się nie działo. Ale za to sprzęgła w skrzyni już dawały o sobie znać ( z tym że
  • Odpowiedz
@open_or_die: Są oleje które też powinny sobie poradzić z LPG ale trzeba zwracać wtedy uwagę na dodatkowe normy i w takim przypadku nie jest ich wiele - natomiast jak poprzedni włąściciele nie byli aż tak skrupulatni no to tak - MA dostał w kość najprawdopodobniej.

W MiTo z tego co wiem nie było zautomatyzowanej skrzyni tylko automatyczna dwusprzęgłówka. Najprawdopodobniej miałeś to samo co ta Giulietta - chyba że coś ekstremalnie
  • Odpowiedz
@ArpeggiaVibration: w mito był manual z automatyką, w giullietcie był dwusprzęglowy automat tct.
Ta skrzynia jest tak tragiczna że przez nią sprzedałem mito. Dobrze że łopatki były przy kierownicy bo na mrozie to leciało na jedynce do odcięcia nim zmieniło bieg.

Może w tych nowszych wprowadzili normalny automat ale moja z 2013 czy tam 2014 miała manual.
o.....e - @ArpeggiaVibration: w mito był manual z automatyką, w giullietcie był dwusp...

źródło: IMG_20230223_102330

Pobierz
  • Odpowiedz
@open_or_die: "In 2010 a new transmission for the MiTo was unveiled at the 2010 Geneva Motor Show,[11] the six-speed TCT which is produced by Fiat Powertrain Technologies in Verrone (TCT Dual Dry Clutch Transmission). Magneti Marelli delivers the control system which integrates BorgWarner's hydraulic actuation module into its own power and transmission control units.[12] It can handle torque inputs of up to 350 N⋅m (258 lbf⋅ft) "

Jeżeli ktoś Ci
  • Odpowiedz
  • 1
@open_or_die: na szczescie na LPG rzejechane tylko 17 tys. km. Instalacja zalozona rok temu wiec silnik nie powinien poczuc a jazda bedzie tania.

Kupilem go. Ciezko bylo sie do czegos przyczepic. Diagnosta byl podobnego zdania. Lekkie zapocenie od dolu jest ale okreslil to tak, ze to jest i tak najmniejsze jakie widzial w alfie. Krotko mowiac minimalne. Rdzy od dolu zadnej
  • Odpowiedz
@open_or_die: nie no aisin nie ma podjazdu do TCT - 8HP ZF za to to zupełnie inna liga faktycznie. Natomiast ogólnie są specjalisci którzy tuningują z głową zarówno te skrzynie TCT jak i multiairy i to jest na serio dośc wytrzymałe. Gorzej jak się ktoś zabiera i nie wie z czym ma do czynienia. Nie wyklucza to oczywiście jakiejś awarii czy pompki hydraulicznej czy jakiegoś solenoida. Nie znam osobiście jakichś
  • Odpowiedz
@ArpeggiaVibration: nie chodzi o to czy dają radę tylko o kulturę pracy.

Jeździłem dsg i ma się nijak do tej skrzyni z mito. W mito na zimnym nie zmienia biegów i tylko łopatki ratowały sprawę. Nawet ten aisin z citroena był o niebo bardziej kulturalny. Ona działała jak Dual Logic w fiacie 500. Kupiłem auto z salonu Alfy Romeo z przebiegiem 105 tys km. Nie wierzę że sprzęgła były już
  • Odpowiedz