Mireczki, używam w pracy firefoxa, mam pootwierany p-------n kart, praktycznie każdej potrzebuję (dokumentacja, systemy, panele zarządzania usługami etc), ale znaleźć tą właściwą w gąszczu trzydziestu czy czterdziestu kart to dramat... Czy istnieje jakieś sprawdzone rozwiązanie, które pozwoli mi je pogrupować? Klikam na jakiegoś taba, otwiera mi się lista kart przypisanych do tego taba i wybieram to, co mi jest potrzebne. Poratujcie, bo niedługo oprócz wolnego RAMu, zbraknie mi też czasu na odnalezienie się w tym burdelu :D
@jakis_login: dawniej można było grupować karty i nadal na pewno sa do tego pluginy. Sam mam podzielone grupy kart na okna. No i jeżeli mowa o kartach, do których regularnie wracasz to może warto rozwarzyć używanie zakładek, ctrl+b otwiera całkiem zgrabną listę zakładek.
Czy istnieje jakieś sprawdzone rozwiązanie, które pozwoli mi je pogrupować?
@jakis_login: kilka instancji przeglądarki? Osobne okno z zakładkami z wykopu, obok osobne okno z zakłądkami ze stron służbowych, następne okno z zakładkami z facebooka. W ten sposób zamiast jednego okna z trzydziestoma otwartymi zakładkami masz trzy okna, w każdym po dziesięć. Ogarnialne i z marszu zaprowadzające porządek, a przydatne zwłaszcza w pracy, gdy masz managera zaglądającego ci przez ramię.
@kpv15: zakładki to jedna rzecz i zwykle zamykam te karty, które nie wymagają np. ponownego logowania (czyli np. dokumentacja producenta softu/hardware'u czy strony statyczne), ale każdorazowe logowanie się jest upierdliwe (większość usług jest tak skonfigurowana, że każdorazowe logowanie wymaga MFA, potem trzeba wyklikać odpowiednią opcję, bo nawigacja po aplikacji nie jest możliwa za pomocą URL, niestety :( ). Stąd pomysł na grupowanie zakładek, które mam otwarte.
Na szczęście z zaglądaniem przez ramię nie mam problemu, pracuję 100% remote :)
@jakis_login: to rozwiązanie stosuję od lat u siebie. Też praca 100% HO, ale rozwiązanie przydaje się nawet tym bardziej z uwagi na to, że służbowe spotkania odbywają się w formie meetingów online, gdzie czasem to ja hostuję spotkanie, a czasem po prostu na meetingu chcę coś na szybko pokazać i mam na czysto i bez panicznego sprawdzania,
@JudzinStouner: @kpv15 @Jarek_P @wrukwiony @Aramil @ElderWrath znalazłem rozwiązanie, które dla mnie jest satysfakcjonujące: Panorama View ;) Coś, co zostało usunięte jakiś 8 lat temu z Firefoxa jest możliwe do częściowego odtworzenia za pomocą addonu. Działa doskonale, choć trzeba się przyzwyczaić do używania ;)
@jakis_login: masz na końcu kart taką strzałkę w dół. kliknij przeszukaj karty i wpisujesz nazwę i masz przełącz na kartę. Natomiast aby szybko przełączać się między ostatnio używanymi kartami, to ctrl + tab
Mireczki, używam w pracy firefoxa, mam pootwierany p-------n kart, praktycznie każdej potrzebuję (dokumentacja, systemy, panele zarządzania usługami etc), ale znaleźć tą właściwą w gąszczu trzydziestu czy czterdziestu kart to dramat... Czy istnieje jakieś sprawdzone rozwiązanie, które pozwoli mi je pogrupować? Klikam na jakiegoś taba, otwiera mi się lista kart przypisanych do tego taba i wybieram to, co mi jest potrzebne. Poratujcie, bo niedługo oprócz wolnego RAMu, zbraknie mi też czasu na odnalezienie się w tym burdelu :D
@jakis_login: kilka instancji przeglądarki? Osobne okno z zakładkami z wykopu, obok osobne okno z zakłądkami ze stron służbowych, następne okno z zakładkami z facebooka. W ten sposób zamiast jednego okna z trzydziestoma otwartymi zakładkami masz trzy okna, w każdym po dziesięć. Ogarnialne i z marszu zaprowadzające porządek, a przydatne zwłaszcza w pracy, gdy masz managera zaglądającego ci przez ramię.
Na szczęście z zaglądaniem przez ramię nie mam problemu, pracuję 100% remote :)
Przy czym nie zdziwię się jak zatrzymasz się na pierwszym (Tree Style Tab) bo wygląda właśnie jak coś czego potrzebujesz.
@jakis_login: to rozwiązanie stosuję od lat u siebie. Też praca 100% HO, ale rozwiązanie przydaje się nawet tym bardziej z uwagi na to, że służbowe spotkania odbywają się w formie meetingów online, gdzie czasem to ja hostuję spotkanie, a czasem po prostu na meetingu chcę coś na szybko pokazać i mam na czysto i bez panicznego sprawdzania,
Natomiast aby szybko przełączać się między ostatnio używanymi kartami, to ctrl + tab
ja mam 295 otwartych, też każdej potrzebuje :D