Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #demografia #gospodarka

Mireczki jak podajecie argumenty że powiatowe jest lepsze od wojewódzkiego to podajcie prosze o jakie powiatowe chodzi i jaką aglomeracje.
Bo jest dość spora różnica w powiatowych w woj. śląskim do powiedzmy zachodniopomorskiego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie mam nic do mieszkania w takiej Pile i cenach 6k/metr, ale po co dojeżdżać potem 100 km do pracy ( ͡º ͜ʖ͡º)

PS: Mapka gęstości zaludnienia (2016)
Gavilar - #nieruchomosci #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #demografia #gospodarka...

źródło: G%C4%99sto%C5%9B%C4%87_zaludnienia_w_Polsce_w_2016_roku

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 22
@Gavilar: mordo, powiatowe jest super. Mówię ci. Moi rodzice są uradowani, gdy zostaje im albo lekarz na nfz za pół roku, albo wizyta prywatna. Jakby mieszkali w wojewódzkim to bym ich dopisał do luxmeda i za cenę 3 wizyt prywatnych mieliby lekarzy dostępnych cały rok. Wykopki wiejskie myślą, że życie to tylko zakupy w biedronce i wegetacja w domu.

No ale po co się badać? Jeszcze co znajdą ( ͡
  • Odpowiedz
Czy taki cope?

@Gavilar: owszem. W sensie, można mieć po prostu preferencje, ale obiektywnych zalet powiatowych nie zauważam.

Częstochowa to miasto na prawach powiatu a nie miasto "powiatowe" rozumiane jako stolica powiatu. Wybacz brak wyjaśnień.
  • Odpowiedz
  • 6
Jestem z powiatowego. Nie mój żywioł, ale są realne plusy które mają powiatowe względem wojewódzkich. Od razu zaznaczę, że niektóre poniższe plusy będą minusami dla innych.

- tańsze mieszkania i wynajem (no ten chyba dosyć oczywiste)
- dojazd autem to zawsze max 20 minut
- z parkingiem zazwyczaj nie jest dobrze, ale lepiej niż w wojewódzkich.
- trochę jak na wsi, że "każdy każdego zna". Tak więc, jak masz jakieś dobre stanowisko czy ogarniętą firmę to jesteś od razu rozpoznawalny.
  • Odpowiedz
Wykopki wiejskie myślą, że życie to tylko zakupy w biedronce i wegetacja w domu.

@Ogau: przecież tak żyje zdecydowana większość ludzi, bez znaczenia czy w Pierdziszewie Dolnym czy w Warszawie. Ci ganiający z festiwalu na wernisaż, a potem do klubu to jest mały procent ludzi. Po prostu w większych miastach działa efekt skali, a przez to wydaje się, że wszyscy tak robią.

Jakby mieszkali w wojewódzkim to bym ich dopisał
  • Odpowiedz
@Gavilar: mieszkam w gminnym południowa wlkp. 2022r stan deweloperski kupiony za 3800zł m2 do roboty 8min autem. Brak korków w mieście. Mam z 100m do biedronki i rosmana
jak kupowałem mieszkanie to zarabiałem około 7k netto za 8h praca akord. Czego chcieć więcej ?
niskie koszty. Mechanik 60zł roboczogodzina fryzjer 30zł. Usługi Wykończenia mieszkania myśle że z 70% taniej jak wojewódzkim
  • Odpowiedz
Nie ma zalet małych miejscowości.

@Yuri_Yslin: jest wiele zalet, tylko trzeba wyjąć głowę z d--y, żeby je zauważyć.

Jak przyjrzysz się życiu ludzi, to pewnie się zdziwisz, ale generalnie nie różni się ono zbyt wiele, bez znaczenia gdzie ci ludzie mieszkają.

Poza tym, nie ma zalet dużych miejscowości. Są tylko osobiste preferencje tam mieszkających, sentyment, etc.
  • Odpowiedz
@zmarnowany_czas: ja nie mówię nawet o wernisażach, a o dostępie do lekarzy czy nawet restauracji. Do głupiego kina można iść o dowolnej porze dnia i nocy, bo wybór jest taki, że zawsze znajdziesz interesujący cię film w pasującej godzinie. W Pierdziszewie nawet jak jest kino to masz 1 seans dziennie. Ba, nawet sklepów przeróżnych jest więcej. Można iść do Leroya kupić farbę czy syfon, jak się zepsuje, a nie jechać
  • Odpowiedz
Nie mam nic do mieszkania w takiej Pile i cenach 6k/metr, ale po co dojeżdżać potem 100 km do pracy ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Gavilar: Ale to chyba jest oczywiste, że jak ktoś mówi o mieszkaniu w powiatowym to nie w Suwałkach jak masz pracę pod krakowem tylko w okolicy miejsca pracy. Dojazd 1h do roboty to bardzo normalny czas.
  • Odpowiedz