Wpis z mikrobloga

Jak to jest z kuwetami dla kotów?
Planujemy wziąć dwa koty (rodzeństwo) i czytam, że niby koty potrzebują tyle kuwet ile kotów plus jeden. Szczerze mówiąc o tym nigdy nie słyszałem. Zawsze jak mieliśmy kiedyś kota, to miał po prostu jedną kuwetę i tyle. Nie znam nikogo, kto by miał kilka kuwet dla kilku kotów, a co dopiero dwie kuwety dla jednego kota.

Jak to w końcu jest? Te artykuły to takie dziennikarskie pitolenie, czy faktycznie tak jest?

#koty #kuwety #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gumaa nie powinno być problemu z jedną, jeśli chowały się razem. Dwie poleca się raczej gdy dokooptowujesz drugiego kota do już posiadanego. Z drugiej strony koty są różne i kitku znajomych musi mieć dwie, jedną na siku i drugą na dwójkę, inaczej robi na pościel xd
  • Odpowiedz
@Gumaa ja mam dwie kuwety przy dwóch kotach. Czasem załatwiają się w tym samym czasie, więc to przydatne. Jak przez chwilę mieliśmy jedną to brudziła się bardzo szybko i koty były bardzo niezadowolone, bo czasem nie nadążaliśmy ze sprzątaniem robiąc to oczywiście codziennie.
  • Odpowiedz
@Gumaa: dwie będą ok
mniej sprzątania.

ważny żwirek, bo niektóre maja fioła, np silikonowy u mnie się nie przyjął
gruby betonitowy tez średnio ( gorzej się mi sprząta )

sprzatac min. x1 dziennie lub lepiej x2 ( rano wieczor )
  • Odpowiedz
@Gumaa: mam dwie kuwety na dwa koty, drugi dołączył do nas rok po pierwszym kocie

Nie wyobrażam sobie mieć jednej na tyle sierściuchów, dwa koty to jednak podwójny syf, czasami jakiś kot zostawi dwójkę na wierzchu, w którą drugi kot może przez przypadek wejść i narobić bałaganu w okolicy. W dodatku dochodzi duża ilość szczochów, które trzeba systematycznie usuwać. 3 kuwety to już bajdurzenie typowych kociarzy bambinistów, którzy pół domu
  • Odpowiedz
  • 1
@Gumaa wzięłam dwa małe kotki w jednym czasie i dopóki nie pojawiła się druga, większa kuweta to się załatwiały gdzie im akurat wypadło. Natomiast w domu rodzinnym były dwa koty, starszy i młodszy, i nigdy nie było problemu z tym, żeby się załatwiały do jednej kuwety. Kociarze mają dużo dziwnych zasad, jak ta, żeby była kuweta jedna więcej niż jest kotów, ale jak ma się trzy czy cztery koty w domu
  • Odpowiedz
@animuss: no ale jak już tak piszesz to, chociaż też uargumentuj ¯\(ツ)/¯ ja mam mniej kuwet niż kotów i jest dobrze. Najważniejsze jest to jak kotom odpowiada, czasem tych kuwet faktycznie trzeba więcej, a czasem nie jest to koniecznie. Ważne jest to by były one większe i by je regularnie sprzątać, a najlepiej po każdej wizycie kota w kuwecie.
  • Odpowiedz
@fuurin: wiadomo że znajdzie się para kotów co będzie OK z jedną kuwetą :> Ale jest to jednak rzadkie, więc nie ma co sugerować czegoś takiego pytającemu. Lepiej nadkładać, i jak OP da radę mieć więcej kuwet = kotki szczęśliwsze = o to chodzi :>
  • Odpowiedz