Wpis z mikrobloga

• 24
Jak to jest z tym obiektywizmem?

Prawdopośrodkizm, choroba dziennikarzy

"Denialistów da się zresztą znaleźć chyba w każdej sferze nauki. Czy to jednak ma powodować, że dziennikarz będzie zawsze zajmował pozycję pośrodku sporu? Czy pisząc lub robiąc program o ewolucji, da również równy głos kreacjonistom? Zwolennikom płaskości Ziemi? Powie, że nie wiadomo, czy mamy do czynienia z globalnym ociepleniem? A na końcu wygłosi sakramentalne: "nie wiemy jak jest, bo naukowcy się spierają"?

Ja wyznaję trochę inny obiektywizm. Bardzo bliska moim poglądom jest definicja tego pojęcia, która mówi m.in. tak: "Obiektywizm nie wyklucza angażowania się, wręcz przeciwnie -potwierdza się poprzez zaangażowanie się po stronie prawdy, sprawiedliwości, słusznych argumentów, rzeczowości, przedmiotowości. Obiektywizm w poznawaniu świata, społeczeństwa i człowieka oznacza uznanie niezależności treści wiedzy od podmiotu poznającego, jej intersubiektywnej sprawdzalności i zgodności z rzeczywistością".

Prawdopośrodkizm jest szczególnie rozpowszechniony wśród dziennikarzy telewizyjnych również dlatego, że pozwala bezkarnie organizować rozmaite "debaty" (na ogół emocjonalne pyskówki). Czyli zapraszać z jednej strony porządnego eksperta, a naprzeciwko sadzać osobę (niekiedy zwykłego oszołoma), która opowiada bzdury, ale przecież reprezentuje "drugą stronę" (mamy obiektywizm)."

[ #neuropa ]
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fir3fly: trzeba odróżnić od siebie parę spraw, bo to się w dzisiejszych czasach rozmywa, a ludzie i tak nie widzą różnicy.

Wszystko zależy od formy - robiąc reportaż dziennikarz nie powinien zbytnio komentować, tylko skupić się na faktach. To będzie obiektywne - przedstawić fakty i dodać relację wszystkich stron reportażu.

Robiąc formy bardziej prywatne jak choćby felieton wszyscy są zainteresowani zdaniem dziennikarza, także nie ma tu miejsca na
  • Odpowiedz
Mnie tam irytuje np. taka Gozdyra będąca zawsze stroną w swoim programie Tak czy Nie. Tutaj masz przykład dziennikarza prowadzącego debatę, który nie cierpi na prawdopośrodkizm i moim zdaniem wygląda to źle.

@grzegorz-zielinski: A mnie zawsze in plus zaskakuje Rymanowski. Wiadomo wszem i wobec, że ma sympatie prawicowe natomiast dla mnie jest to wzór obiektywizmu. Zwłaszcza w TVN.
  • Odpowiedz