Aktywne Wpisy

ehhniestety +650
Niebezpeiczny trend się pojawia w dyskusji o wieku emerytalnym. Coraz większa aprobata nawet tu na wyklopie idzie w kierunku typu "kobiety bazowo tyle samo co mężczyźni, ale hihi jak zrobi x y z to -10 lat"
no nie k---a, ma być po równo i c--j, przestańcie być tacy miękcy #dyskryminacjamezczyzn
no nie k---a, ma być po równo i c--j, przestańcie być tacy miękcy #dyskryminacjamezczyzn

QUANTUM-DICK +117
Na chodniku niedaleko mojego bloku parkują samochody. Chodzą tamtędy psiarze i nieraz widziałem olane felgi w samochodach. Moim zdaniem psiarze powinni pucować komuś felgi za taki numer. To tak jak bym poszedł i komuś nalał na drzwi domu i sobie poszedł dalej.
Najgorsze w tym wszystkim że te bezmózgi nie widzą w tym najmniejszego problemu.
#psiarze
Najgorsze w tym wszystkim że te bezmózgi nie widzą w tym najmniejszego problemu.
#psiarze

Prawdopośrodkizm, choroba dziennikarzy
"Denialistów da się zresztą znaleźć chyba w każdej sferze nauki. Czy to jednak ma powodować, że dziennikarz będzie zawsze zajmował pozycję pośrodku sporu? Czy pisząc lub robiąc program o ewolucji, da również równy głos kreacjonistom? Zwolennikom płaskości Ziemi? Powie, że nie wiadomo, czy mamy do czynienia z globalnym ociepleniem? A na końcu wygłosi sakramentalne: "nie wiemy jak jest, bo naukowcy się spierają"?
Ja wyznaję trochę inny obiektywizm. Bardzo bliska moim poglądom jest definicja tego pojęcia, która mówi m.in. tak: "Obiektywizm nie wyklucza angażowania się, wręcz przeciwnie -potwierdza się poprzez zaangażowanie się po stronie prawdy, sprawiedliwości, słusznych argumentów, rzeczowości, przedmiotowości. Obiektywizm w poznawaniu świata, społeczeństwa i człowieka oznacza uznanie niezależności treści wiedzy od podmiotu poznającego, jej intersubiektywnej sprawdzalności i zgodności z rzeczywistością".
Prawdopośrodkizm jest szczególnie rozpowszechniony wśród dziennikarzy telewizyjnych również dlatego, że pozwala bezkarnie organizować rozmaite "debaty" (na ogół emocjonalne pyskówki). Czyli zapraszać z jednej strony porządnego eksperta, a naprzeciwko sadzać osobę (niekiedy zwykłego oszołoma), która opowiada bzdury, ale przecież reprezentuje "drugą stronę" (mamy obiektywizm)."
[ #neuropa ]
Wszystko zależy od formy - robiąc reportaż dziennikarz nie powinien zbytnio komentować, tylko skupić się na faktach. To będzie obiektywne - przedstawić fakty i dodać relację wszystkich stron reportażu.
Robiąc formy bardziej prywatne jak choćby felieton wszyscy są zainteresowani zdaniem dziennikarza, także nie ma tu miejsca na
@grzegorz-zielinski: A mnie zawsze in plus zaskakuje Rymanowski. Wiadomo wszem i wobec, że ma sympatie prawicowe natomiast dla mnie jest to wzór obiektywizmu. Zwłaszcza w TVN.