Wpis z mikrobloga

Jak na Dolnym Śląsku ma nie być szabru, gdy tamta ludność od dziecka słuchała opowieści dziadków jak przyjechali w 1945 i zaczęli od szabru, bo wszystko co tam było to poniemieckie, niczyje, do zabrania.

#powodz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czykoniemnieslysza: Bardzo ładnie na tej mapie widać ze jedna istotna zmienna nie została uwzględniona.
Zasobność portfela okradzionego. Zastanawialiście się dlaczego w dużych ośrodkach miejskich są "czerwone" plamy. Kraków, Warszawa, Lublin etc ?
Chyba nie, ale nie będzie zaskoczeniem dla nikogo jeżeli powiem że zasobność portfela ma znaczenie. Złodziej chętniej weźmie "jedno duże zlecenie" w Krakowie zamiast 3 małych w Pierdzichowicach na Podkarpaciu.
Zwyczajnie kradnie się tam gdzie jest co ukraść
  • Odpowiedz
@PietrekSpodKrakowa: Nie w zamożności rzecz, tylko w anonimowości i oderwaniu od korzeni. Ten czynnik masz i w dużych miastach, i na całych ziemiach odzyskanych. Na ścianie wschodniej jest mnóstwo willi ludzi dorobionych najczęściej na pracy za granicą i dobrych aut, może nawet więcej niż w takim Lubuskim, ale ludzie są tam z dziada pradziada i byłoby wstyd okraść sąsiada.
  • Odpowiedz
@czykoniemnieslysza: "Na ścianie wschodniej jest mnóstwo willi ludzi dorobionych najczęściej na pracy za granicą i dobrych aut, może nawet więcej niż w takim Lubuskim, ale ludzie są tam z dziada pradziada i byłoby wstyd okraść sąsiada."
Nic juz glupszego dzis nie przeczytam xDDDD
  • Odpowiedz
@czykoniemnieslysza tak było, babcia do dzisiaj mi opowiada jak zaraz po wojnie jej starsi bracia pojechali do zrujnowanego Wrocławia, a wrócili na dobrym niemieckim rowerze elektrycznym (tak babcią mówi, może to był motorower jednak nie wiem) który wysiadł dopiero w latach 80.
  • Odpowiedz
@czykoniemnieslysza Ja jestem z tej patologicznej polski B czy jak to tam zwał te Lubelszczyznę? Ukraina?

Wychodzę na tej patologicznej wiosce z domu na ~2 czy 3 godzinki to nawet nie chce mi się go zamykać na klucz, ani garażu czy bramy.
  • Odpowiedz