Wpis z mikrobloga

Zbiornik Racibórz zbierze część wody, ale to co zalewa teraz Kłodzko i resztę i tak pójdzie na Wrocław? To niby jak Wroclaw jest "uratowany"?

@spyyke: Nie jest uratowany tylko może będzie uratowany dzięki zbiornikowi. :) Po prostu wystarczy że pójdzie fala np o 30% niższa niż mogłaby być - to w wielu wypadkach wystarczy. To nie tak że nie będzie podtopień, ale nie zaleje tak jak w 1997.
  • Odpowiedz
@Jerry664: Dzierżoniów to dla mnie żart. Jak mogli pozwolić nazwać swoje miasto na cześć Dzierżona, który z tym miastem nie miał żadnego związku i pewnie nie wiedział nawet o jego istnieniu, przekreślając przy okazji historyczną nazwę o średniowiecznym rodowodzie. Po prostu ratuję ich godność i honor.

@wolek141 Sprawdzałem że te Czechowice Dziedzice to już do Wisły lecą. Ich mam w nosie, bo Odra to jest królowa polskich rzek tak
  • Odpowiedz
Dobra robota OP-ie, ale zachęcam do korekty bo Katowice są już w dorzeczu Wisły ;)

@OlafK: Kłodnica (mająca źródła w Kato) jest w dorzeczu Odry. Mylisz to z Rawą która przez Brynicę i Przemszę wpada do Wisły.
  • Odpowiedz