Aktywne Wpisy
kuba181797 +29
Rekrutowałem dziś juniora i serio, zaczynam się zastanawiać, gdzie ci wszyscy kandydaci się uczą... Zadaję proste pytania, a oni patrzą na mnie, jakbym pytał o teorię strun. Przykład? Pytam: Jak działa algorytm quicksort?. W odpowiedzi – pustka.
No to próbuję coś łatwiejszego: Opowiedz mi, jakbyś zarządzał stanem aplikacji. Zamiast konkretów, słyszę: „Korzystam z gotowych paczek”. Ok.
Próbuję dalej: Jakie są sposoby na uniknięcie memory leaków w aplikacjach mobilnych? Cisza. Jakby temat zarządzania pamięcią był jakąś czarną magią.
Może
No to próbuję coś łatwiejszego: Opowiedz mi, jakbyś zarządzał stanem aplikacji. Zamiast konkretów, słyszę: „Korzystam z gotowych paczek”. Ok.
Próbuję dalej: Jakie są sposoby na uniknięcie memory leaków w aplikacjach mobilnych? Cisza. Jakby temat zarządzania pamięcią był jakąś czarną magią.
Może

pastibox +191
Przez ostatnie 12 miesięcy ubyło -156k Polaków
https://x.com/RafalMundry/status/1849135851340472606
Daleko to my tak nie zajedziemy.
#nieruchomosci #demografia
https://x.com/RafalMundry/status/1849135851340472606
Daleko to my tak nie zajedziemy.
#nieruchomosci #demografia
źródło: temp_file5511082166805702828
Pobierz

#ruby (ror) czy #python (django) - nauka, którego języka/frameworka pozwoli teoretycznie szybciej załapać się na jakiś etat? Jak z ilością ofert na railsy(woj. mazowieckie)?
Teraz będę miał sporo czasu, który mógłbym spożytkować na któryś z ww rozwiązań, równolegle ogarniając jave(studia)
#programowanie #naukaprogramowania
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
https://netguru.co/
Ale też jest więcej programistów co ogarniają Django. Choć chyba nie trzykrotnie więcej.
@onomatobeka:
Raczej podobne. W obu jak coś umiesz bez problemu znajdziesz robotę.
@Ragnarokk: tak. Dlatego nie twierdzę, że lepiej się uczyć Django. Jak się będzie znało jedną z tych dwóch technologii to się pracę znajdzie.
Komentarz usunięty przez autora
Django
Pylons
Flask
@zwierzak2003:
Twitter uciekł z RoR bo RoR jest kiepsko skalowalny dla wielkich projektów. Ale nie przesadzajmy, mało który projekt programistyczny zużya 10% zasobów jakich potrzebuje Twitter. Jest sporo dużych stron, które ciągle stoją na Ror. Nie szukając daleko taki Github mały nie jest
A w Ruby walnie błędem :)
Zgadzam się, tylko nie nadużywałbym słowa "zabił". Na konferencję we Wrocławiu niemal niemożliwością było kupienie biletów. Tak jak piszesz, stabilizuje się, dojrzewa i próbuje przyspieszyć :)
Przyspieszenie miałem na myśli w sensie czasu wykonywania kodu :)
Dalej jest paskudnie wolny, ale mimo wszystko Ruby 2.x jest szybsze od 1.9.x
Nie no, jak się zna Ruby to przechodzenie na Pythona jest bez sensu (w drugą stronę też) - w zasadzie ten sam język. Lepiej nauczyć się czegoś nowego. A jak nam zależy tak bardzo na wydajności to i tak prędzej czy później wylądujemy w innych technologiach. W porównaniu do C Python też jest paskudnie wolny :)