Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tym rozmiarem #butydobiegania? Biegałem rekreacyjnie tak po 10km max, teraz mam w planach większe dystanse, półmaraton i przerzucam się ze zużytych Kiprunów na nowe buty. Po zmierzeniu kilku modeli i rozmiarów mam #hoka clifton 9 tak dobrane że mam z pół centymetra zapasu z przodu przed dużym palcem a boki są dopasowane na styk, tak że po prostu dobrze mi się w nich chodzi. Będzie to dobrze współpracować na dystansach ~20km? Na jutubach gadają, że trzeba duży zapas, że stopa puchnie, że min 1cm itd. Jak kupujecie nowe buty to bierzecie takie, w których stopa pływa i potem biegnąc czekacie aż na pietnastym km sie dopasuje do stopy? :P Nie biegałem w nich jeszcze, trochę tylko po kuchni, mogę jeszcze zwrócić/wymienić. #bieganie
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@try2fly: to zalezy od preferencji, dla jednego 0,5 rozmiaru wiecej od butow cywilnych wystarczy, dla innego minimum to 1 rozmiar, a niektorzy na dlugie biegania i jakies zarosla i kamienie biora nawet 1,5.

Hoka w wersjach zwyklych ma niektore modele dosc waskie. Jesli masz stope w butach na szerokosc na styk, czyli ze dotykasz obu brzegow, to nie wiem czy to jest dobrze dobrane obuwie. Szew od skarpetki na malym palcu,
  • Odpowiedz
@try2fly: przetestuj, modele się różnią, do tego inaczej podają rozmiary EU, ten sam od innej firmy może mieć inną długość, więc najlepiej po centymetrach.

Wolę dopasowane, pływać nie powinny, za duże niby można mocno wiązać, ale to może powodować później ból stopy, za małe też źle, musi być miejsce na palce. No trzeba utrafić.
  • Odpowiedz