Aktywne Wpisy
Roess +41
Zbiornik w Raciborzu oddany w 2020 r. ale nieeeee... pis nie budował wałów xxxDDDD
#powodz
#powodz
JeszczeZyje +39
#powodz to ten zbiornik Racibórz łapie wodę co idzie z Czech ale teraz na Wrocław idzie to całe g---o z lewej?
1. Wprowadzenie podatku od pustostanu powinno iść w parze z regulacją kwestii nieuczciwych wynajmujących.
2. Nikt nie każe Ci wynajmować Twojego pustostanu. Możesz zapłacić podatek i wszystko będzie git. Możesz też go sprzedać.
3. Nikomu nie przeszkadza Twój domek letniskowy w pierdziszewie dolnym i nie powinien zostać objęty podatkiem.
4. I teraz najdłuższe - transformacja ze społeczeństwa rolniczego na przemysłowo-usługowe doprowadziło do skupiania się ludzi w okół dużych miast, bo tam jest praca. Przestrzeń miejska w postaci mieszkań jakie można w nich zbudować jest ograniczona, w związku z czym NIE POWINNA SŁUŻYĆ DO LOKATY KAPITAŁU/INWESTYCJI BO JEST TO SZKODLIWE SPOŁECZNIE. Przez to, ze 1/5 mieszkań w Warszawie czy Krakowie jest pustostanem maleje pula mieszkań możliwych do absorpcji ludzi, przez co rosną ceny nieruchomości(ograniczanie podaży), a pracownicy muszą dojeżdżać do pracy z dalszych miejscowości co wymusza to na społeczeństwie potężne koszty.
5. Dobra podstawowe nie powinny być instrumentem inwestycji, lokaty kapitału czy spekulacji. Myślę, że w 2024 możemy uznać, że mieszkania są dobrem podstawowym, tak jak woda, czy lekarstwa.
#nieruchomosci #kapitalizm
@slkt: Czy wy nie możecie po prostu przestać tworzyć przyczyny zamiast próbować latać skutki?
By obniżyć ceny mieszkań należy podwyższyć stopy procentowe do realnych tj kilkunastu procent. A potem pozwolić budować się jak ludzie chcą (miliony mieszkają w wielkiej płycie ale nawet standardy sprzed 20 lat są nielegalne jak chcesz nowy budynek zrobić). A także zdecentralizowac państwo, pozwolić na rywalizację między regionami by np dochodowy
@slkt: mieszkanie to nie dobro podstawowe. W żadnej literaturze dot. Ekonomii mieszkanie nie jest klasyfikowane jako dobro podstawowe. Nauczcie się w końcu, że mieszkaniu bliżej do jachtu i prywatnemu odrzutowcowi niż do wody pitnej na skali dóbr potrzebnych do życia.
@feyd_pl: może k---a dlatego, że takie sytuacje nie powinny mieć miejsca? jakby zgodnie z prawem można było konkretnie ciebie i tylko ciebie kopać w jaja to też powinno tak zostać, bo problem dotyczy tylko 1 osoby?
@goothic: Zależy o jakim kontekście mówimy.
Ja mówię o ekonomicznym, czyli kapitalizm to gromadzenie kapitału.
Nie ma to nic wspólnego z ruszaniem
@andrej2: Ja w niczym nie lokuję.
Stwierdzam fakt. Kapitalizm gromadzi kapitał by na nim zarabiać. Kapitałem jest mieszkanie.
Zabranianie kupowania więcej mieszkań niż się potrzebuje, a by na nich zarabiać, jest wbrew kapitalizmowi.
Jeśli się nam to nie podoba, to trzeba się zastanowić nad kapitalizmem w ogóle, anie nad jedynie problemem
@RazorOfOccam666: Nie ma też ustawy ani zapisu w Konstytucji, mówiącej o kolejkach do lekarzy, dziurach w jezdniach... a są...
Główną rolę w gospodarce odgrywa sektor prywatny, państwo pełni głównie funkcje regulacyjne, wolny rynek, konkurencja, możliwość swobodnego prowadzenia działalności gospodarczej, rządy pieniądza i korporacji... Masz kapitalizm, mimo że nikt go nie
@slkt: Ok, to jeszcze takie stopy procentowe, żeby pieniądze na lokacie nie były zjadane przez inflację, ok? W ogóle nie muszę zarabiać na moich oszczędnościach. Nie chcę tylko by efekty mojej pracy znikały przez politykę rozdawniczą rządu.
Poważnie?
Już wystarczy że ten pustostan zbudowano z materiałów od których zapłacono vat i zostały kupione za opodatkowane pieniądze, a do tego jeszcze trzeba płacić podatek od nieruchomości.
Jak tak dalej pójdzie to dzień wolności podatkowej przypadnie w grudniu.
@slkt: Płacę już od nieruchomości.
@slkt: Żaden komuch nie będzie mi o tym decydował. Wyp jerdalać! Jedźcie sobie do Hiszpanii pajace jak nic nie kupiliście.
@wykopanywykopek: kredyciarz może mieć już pół mieszkania spłaconego, więc to co innego niż wynajmujący, który ma 0% praw do mieszkania