Wpis z mikrobloga

@SamotnikPospolity: nic zle nie robiz, tradycyjne mielone sa po prostu meh.

uzyj dobrego miesa - wolowego albo wolowo-wieprzowego, najlepiej lekko tlustego. Dodaj swieza pietruszke do srodka, uzyj „wnetrza” chleba, do tego parmezanu, sol, pieprz, swiezy czosnek, niektorzy dodaja jajko do srodka jeszcze.

ale generanie i tak 10x lepsze w smaku bedzie cos takiego: https://www.seriouseats.com/hoisin-glazed-cocktail-meatballs
  • Odpowiedz
@SamotnikPospolity cebulkę surową, bułka tylko w wodzie, jajko i jak masz problem z przyprawieniem to kup sobie gotowa przyprawę. Potem tylko w bułce optoczyć i na smalcu smażyć.
Polecam mięso też trochę wymasować aż zrobi się kleiste. I nie kupuj pakowanego mielonego mięsa bo to jest g---o.
  • Odpowiedz
@SamotnikPospolity: może innego mięsa spróbuj? Ja daję też jajko. A jeśli Ci nie smakują, to może po prostu nie Twój typ. Można zawsze urozmaicić mielone dorzuceniem na przykład papryki czy pieczarek w drobnej kostce do całości masy na kotlety - może wtedy już to nie są tradycyjne mielone, ale ja lubię je w takiej "bogatszej" wersji i bardzo polecam!:)
  • Odpowiedz