Wpis z mikrobloga

A wiecie że jest nowy Raspberry pi pico z numerem 2? W porównaniu do poprzedniego modelu ma mocniejszy procesor, więcej sramu i flashu.

U chińczyków najtaniej widziałem za 22zł.

Aktualnie jakoś nie widzę sensu w kupowaniu nowego modelu. Za 5zł można kupić chińską wersje starszego modelu która ma wlutowany przycisk, diodę ws2812 oraz 16MB pamięci, w podobnej cenie można też kupić wersje która jest o połowę mniejsza.

https://en.wikipedia.org/wiki/RP2350

#raspberrypi #raspberrypipico #rp2040 #micropython #elektronika #arduino
K-S- - A wiecie że jest nowy Raspberry pi pico z numerem 2? W porównaniu do poprzedni...

źródło: obraz

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@K-S-: pico ma kontroler napięcia z plasteliny, dwa razy mi sie zjarało bo tak. Chinol za 5zł przewyższa Pico we wszystkim i ma taki sam pinout (i używa USC C a nie MicroUSB jak zwierze) więc można program przegrać, wymienić i śmiga. Do tego pierwsze Pico dało się kręcić do ponad 200MHz jak dobrze pamiętam. Drugie Pico nie ma sensu xD
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@Nooleus: Ten chińczyk którego ja chwalę ma kilka różnic w pinoucie. Np nie daje informacji o tym że jest podłączony z usb, zwykłe pi pico to robi. Ma też wyciągnięte jedno więcej adc.

Pin 24 jest podpięty pod przycisk, a 23 pod ws2812, w originale pierwszy daje info o źródle zasilania a drugi zmienia tryb przetwornicy.
K-S- - @Nooleus: Ten chińczyk którego ja chwalę ma kilka różnic w pinoucie. Np nie da...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz