Wpis z mikrobloga

Nie mogę w tym kraju jeździć samochodem. Praktycznie wszyscy ignorują przepisy. Zaczyna się pewnie niewinnie: "50km/h"? Prosta droga, przecież można pocisnąć 70." I dzięki takiej furtce zaczyna się dalsze olewanie. Gdyby to była kwestia gapiostwa to jeszcze pół biedy, ale nie- to mentalność. Nawet jak kierowca kogoś zabije (no chyba, że jest bogaty i trafi na rodzinę z małym dzieckiem) to w komentarz pod artykułem zaczyna się obrona.

W ten weekend dalszy znajomy zginął na rowerze kiedy przejeżdżał przez oznakowany przejazd dla rowerów. Koleś 28 lat pędził oczywiście dużo szybciej niż przepisy pozwalają/ pewnie ani jeden ani drugi się przez to nie widzieli. I oczywiście praktycznie na każdej stronie pojawia się masa komentarzy, które winą obarcza znajomego. Albo teksty w stylu: co zmarłym po tym, że mieli pierwszeństwo.

Jak kiedyś koleś skasował na skrzyżowaniu rodzeństwo, bo jechał prawie 200km/h to większość broniła, że miał pierwszeństwo. Jak przy takiej prędkości mieli go zobaczyć (droga prosta, ale pod górę)?

#auto #kierowcy #olsztyn #samochody
  • 221
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

aczyna się pewnie niewinnie: "50km/h"? Prosta droga, przecież można pocisnąć 70."

@saji: kiedyś jechałem przez wieś (zabudowany ograniczenie 50kmh) około 60 kmch (tak łamałem przepisy bo mi "mrygano" ze sie wleke) to mnie tiry wyprzedzały...
  • Odpowiedz
No ale to jest prawda przecież. Trzeba zawsze zachowywać ostrożność. Jak przechodzę przez jezdnię, to nieważne, że mam zielone, zawsze się rozglądam

@PiersKurczaka: no i rozejrzałeś się, jest ok. Wchodzisz, i w połowie pasów *jeb*. Św. Piotr mówi dzień dobry. Bo ktoś tak szybko z---------ł, że gdy wchodziłeś na pasy to go jeszcze nie było widać, ale teraz już się "znalazł" na tych pasach. Natomiast on nie zdążył zareagować ani
  • Odpowiedz
@CzaikaRuchaika a wystarczy skasować jeden zapis w prawie - ten odwołujący ograniczenia za skrzyżowaniem.
Tak, żeby jedno ograniczenie obowiązywało do jego odwołania lub do czasu innego ograniczenia. Już połowa znaków do śmieci
  • Odpowiedz
wszyscy ignorują, bo znaki są stawiane bez ładu i składu. Jedyny warunek, to im więcej znaków, tym lepiej.

@CzaikaRuchaika: kolejna uniwersalna wymówka xD Kady wie lepiej ile moze z---------ć. Jakie by znaki nie były zawsze z-----------e będą wiedzieli lepiej
  • Odpowiedz
@saji: Po pierwsze, w dupie byłeś, g---o widziałeś, ale na kraj to pierwszy w pluciu jesteś xD. Pojeździj np. niemiecką autostradą to zobaczysz jak te pajace zupełnie nie patrzą w lusterka i się w---------ą pod koła + nie zjeżdząją po wyprzedzeniu z pasa.
Oczywiście masz rację, że brawury nie brakuje, ale statystyki również pokazują, ze wraz ze znaczną poprawą infrastruktury, czy też jakością samochodów, mniej osób ginie w wypadkach.
A
  • Odpowiedz
  • 0
@CzaikaRuchaika na podstawie takiego pieprzenia. Wam zawsze przeszkadzają znaki, ograniczenia są za mocne, każą wam parkować na parkingach zamiast na chodnikach, wiecie lepiej gdzie można docisnąć itd. itd.
A chodzi tylko o to, że macie w dupie przepisy.
  • Odpowiedz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: tak, tak, tak sobie wmawiaj, że tylko rowerzyści i piesi łamią przepisy, ostatnio babka mi prawie po butach przyjechała mimo że miałem zielone, myślę że jakby dostała z 5000 mandatu to już by nigdy tak się nie zachowała patrz jaki to był grat
  • Odpowiedz