Wpis z mikrobloga

Cześć, zastanawiam się nad kupnem domku mobilnego, chciałbym żeby mi firma zbudowała taki na zamówienie. Czy ktoś się orientuje w jaki sposób można zabezpieczyć transakcję z firmą która wykonuje takie domki? Bo firma rzecz jasna chce grubej zaliczki, a ja z kolei nie chcę się obudzić z ręką w nocniku, jak oni wezmą pieniądze i nie wywiążą się z umowy. Ktoś taki temat przerabiał? Jakieś ubezpieczenia są na to?

#tinyhouse #dom #ubezpieczenia #finanse #budujzwykopem #nieruchomosci
pazdzo - Cześć, zastanawiam się nad kupnem domku mobilnego, chciałbym żeby mi firma z...

źródło: 130a46_domek-mobilny-barn-milano-z-antresola-35-12-m-caloroczny-zdjecia

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pazdzo: nie wydaje Ci się to za drogo? W tej cenie postawisz już coś murowanego (bhyba że jest problem z pozwoleniem na budowę).
Druga sprawa, to moduły kontenerowe są dużo tańsze i możesz mieć 2x kontener taniej niż to co wyżej.
  • Odpowiedz
  • 0
@sberatel: no właśnie szukam jakiegoś ubezpieczenia lub też innego zabezpieczenia, żeby nie musieć się sądzić jak druga strona się nie wywiąże z umowy.
  • Odpowiedz
  • 0
@mrocznegacie: nie chcę się bawić w budowę, nie mam czasu ani nerwów żeby to ogarniać, a jak wezmę firmę która mi wybuduje od zera do końca murowany dom to wcale mnie tanio nie wyjdzie.
  • Odpowiedz
@pazdzo: Jak wyglądają formalności podłączenia tego do kanalizacji, ogrzewania - czy można wstawić kozę czy to zbrodnia przeciwko ludzkości? A w ogóle skoro jesteś pewnie w temacie, jeśli mam działkę na której już jest skrzynka elektryczna to mogę sobie postawić licznik i gniazdko jeśli nie ma tam w ogóle budynku a co za tym idzie chyba adresu też nie ma?
  • Odpowiedz
@pazdzo: duża zaliczka.
no i mnóstwo jest historii, gdy firmy się zobowiązują, podpisują umowę i finalnie przepadają z zaliczkami. sam niemal wpadłem w czymś takim.
  • Odpowiedz
@pazdzo: okay, 60k to już sporo

Zdaje się, że kilka lat temu ktoś zrobił scam na drewniane domki

Trzeba by się jakoś konkretnie zabezpieczyć. Poza tym, zanim się zdecydujesz, najlepiej byłoby pooglądać portfolio zrealizowanych projektów, pojeździć i popytać.
  • Odpowiedz
@pazdzo: deweloperzy podlegający pod ustawę mają specjalny rachunek powierniczy, który mocno ogranicza ryzyko takich wałków.

Tutaj zakładam, że oni sprzedają produkt i pod ustawę nie podlegają. Mógłbyś od nich wymagać gwarancji bankowej lub ubezpieczeniowej zwrotu zaliczki. To jest umowa, którą musiała by sobie ogarnąć ta firma która Ci sprzedaje, a ty byś był beneficjentem takiej gwarancji. Gwarancja ma taką zaletę, że bank czy firma ubezpieczeniowa prześwietla wtedy taką firmę, czy jest wypłacalna i jeśli firma ubezpieczeniową nie chce dać jej gwarancji, to znaczy, że oni mają problemy. Wymóg gwarancji musiałby być wpisany w umowę.

Sam po swojej stronie się nie zabezpieczysz. No chyba, że weźmiesz od nich weksel. Czyli Ty dajesz kasę oni Ci weksel, a gdy przywiozą Ci domek, ty dostajesz domek i oddajesz im weksel. Weksel (prawidłowo wypełniony) z prawidłową umową wekslową daje znacznie szybszą i pewniejszą egzekucję długu niż zwykła
  • Odpowiedz
  • 0
@darek_fraczek: Dzięki za info, właśnie się obawiałem że może być problem żeby po swojej stronie jakieś ubezpieczenie ogarnąć, pogadam z firmą niech mi dadzą draft umowy i skonsultuję to może z jakimś prawnikiem.
  • Odpowiedz