Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki i Mirabelki, szukam inspiracji.

Razem z niebieskim chcemy wymienić sobie nasze stare (21-letnie) autko na nowsze. Wymogi:
- benzyna lub hybryda (głównie na dojazdy do pracy i dwa razy w roku trasę Polska-Holandia w obie strony);
- combi (planujemy powiększyć rodzinę, może nawet do dwójki potomków, więc musi się zmieścić wózek i w ogóle);
- niebieskiemu zależy na mocnym silniku, minimum 1.8, ale chętniej 2.0;
- nie za stare (myślimy o rocznikach od 2020, ale jesteśmy otwarci na zmniejszenie tego limitu może nawet do 2016);
- budżet planowany był na 60k-80k, ale po tym co oglądaliśmy górny limit ustawiamy jednak na 120k z delikatną otwartością na nieznaczne zmiany.

Na razie na oku mamy Toyotę Corollę, Forda Mondeo, Volvo V60 lub V90 i Skodę Superb. Ktoś poleca coś jeszcze z takich kryteriów? Będę wdzięczna za podsunięcie pomysłów przez znawców, bo ja to z motoryzacją mam tylko tyle wspólnego, że sobie jeżdżę autkiem i wiem gdzie co wlać w razie czego, niebieski ma znacznie większą wiedzę, ale wybór auta, które ma służyć tak z 10 albo i więcej lat to poważna sprawa i duży wydatek, więc miło posłuchać ekspertów.

#pytanie #pytaniedoeksperta #motoryzacja #samochody
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krolowa_Nauk: chyba tylko corolla z tych jest w hybrydzie. Ale też najbiedniejsza. Jak dojazdy PL-HLD to coś klase wyżej. Superb 1.5 będzie jechał jak corolla w 2.0, z resztą to jest do sprawdzenia w specce.
  • Odpowiedz
  • 0
@koral: ja na nic nie głosowałam, odkąd mieszkam poza Polską nie mieszam się w politykę( ͡ ͜ʖ ͡)

@TrollingMasterNinja: (σ ͜ʖσ)

@Djelon: ostatecznie to i tak on wybierze, chociaż to ja będę więcej nim jeździć, bo ja to się kompletnie nie znam, a on i zawodowo i hobbystycznie coś tam jednak ogarnia. No
  • Odpowiedz
(planujemy powiększyć rodzinę, może nawet do dwójki potomków, więc musi się zmieścić wózek i w ogóle)

@Krolowa_Nauk: ale w sensie macie już dziecko, czy dopiero planujecie mieć? Bo jak to drugie to jest dzielenie skóry na niedźwiedziu bo z reguły takie plany dotyczące związku i wspólnej przyszłości się nie realizują, więc nie koniecznie warto szukać pod tym kątem auta.

Możesz zerknąc na stronę motobenzyna.pl gdzie są opisy silników i aut,
  • Odpowiedz
  • 0
@r5678: planujemy i są to bardzo bliskie plany. Wiadomo, może się okazać, że się nie uda, ale wtedy przynajmniej zostaniemy z fajnym autem na pocieszenie ( ͡ ͜ʖ ͡) Dzięki za stronę, zaraz się biorę za jej odkrywanie!
  • Odpowiedz
  • 1
@stary_grat: samochodem akurat będę jeździć głównie ja, co nie przeszkadza w tym, żeby to on wybrał pojazd. Ja nikogo nie wyręczam, tylko próbuję pomóc mężowi - podsunąć jakieś opcje do rozważenia, o których do tej pory nie pomyśleliśmy;)
  • Odpowiedz