Wpis z mikrobloga

Cześć, chciałbym zbudować sobie mały system Smart Home. Do tej pory mialem styczność tylko z mi home ale czas to zmienić. Mam malinę pi zero, która się kurzy (jak jest za słaba to pewnie wezmę rpbi 5 4gb) i fajnie byłoby to wykorzystać. Na start chciałbym się skupić na kontroli temperatury w pokojach i klimatyzacja w salonie. Klima to rotenso i ma swoją apke więc sparowanie tego może nie będzie ciężkie. Poza tym w każdym pokoju mam sterownik od podłogówki tech st294 przewodowy. Jak to polecacie ugryźć?

#smarthome #iot #remontujzwykopem #ogrzewaniepodlogowe #homeassistant #raspberrypi
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak to polecacie ugryźć?

@Hadoka: poczytać o otwartym projekcie Home Assistant. I najlepiej nie stawiać go na malinie, tylko na jakimś terminalu w stylu Dell Wyse
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P właśnie czytam, pewnie lepsza opcja niż domicz. Poza tym zastanawiam się jak ogarnąć sterowanie termostatami przez home assistant. Nie wiem czego będę potrzebował
  • Odpowiedz
@Hadoka: dużo lepsza, dużo (dużo!) bardziej uniwersalna i przede wszystkim bardzo mocno cały czas rozwijana (co jest zarazem największą zaletą, ale i największą wadą tego systemu), podczas gdy Domoticz to matuzalem, któremu wierni są w sumie chyba tylko starzy fani, którzy mają, działa im, więc po co zmieniać.

Poza tym zastanawiam się jak ogarnąć sterowanie termostatami przez home assistant. Nie wiem czego będę potrzebował

W HA możesz zrobić właściwie wszystko,
  • Odpowiedz
@Hadoka: miałem domoticz i pod wieloma względami jest bardzo fajny i trochę zalet nad Home Assistant ma. Niemniej po 10 latach zrobiłem migrację do HA. Żyję :) HA wymaga więcej pracy na start.

Jeżeli malina to na pewno nie na karcie SD. To pierwszy krok do problemów. Ale na początek dobra opcja.

Ja miałem sterownik do TECHa internetowy i udało się rozgryźć kody jakie trzeba było przekazać po LAN do
  • Odpowiedz
@Hadoka: osobiście uważam, że przy podłogówce, która ma dużą bezwładność montaż zaworów jest bez sensu. Widząc problemy u sąsiada u siebie podszedłem inaczej - ustawiłem odpowiednie przepływy na pętlach a krzywa reguluje temperaturę zasilania. Zero problemów.

Masz opcję albo zostawić TECHa w spokoju albo zbudować własną logikę w HA i w nim sterować zaworami.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek: czyli kupujac jakies glowice do skrzynki z smart home integruje to sobie + montuje sobie jakies termometry w kazdym pokoju?

Albo inaczej
- Kupuje smart termostaty -> głowice będą automatycznie nimi sterowane, a ja będę mógł sterować termostatem przez HA
- Kupuje smart głowice - tylko musiałbym podciągnąć sobie zasilanie, a potem montuje w każdym pokoju termometr i tworzę logikę sterowania nimi?
  • Odpowiedz
@Hadoka: Z tym, że tu już te głowice masz. Moim zdaniem trzeba tylko pomyśleć nad sterownikiem do nich, który z jednej strony poda im napięcie, a z drugiej strony komunikuje się z HA. Ale myślę, że to nie problem. Do tego termometry np. ZigBee.

Przy tego typu rozwiązaniach musisz sobie zadać pytanie "Po co chcę to zrobić?" oraz "Czy będę miał czas serwisować to gdy się zepsuje w środku zimy?".
  • Odpowiedz