Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #it

Widzieliście może to nagranie z szefem software house Boring Owl?
https://www.youtube.com/watch?v=4wQj3k4fdUE

Jest niezmiernie ciekawe, ale ja mam z nim pewne problemy. Z jednej strony Pan dobrze diagnozuje przyczyny obecnej sytuacji na rynku it:
-bootcampy
-nadmiar programistów zatrudnionych w latach 2020-2022
-często brak nawet podstawowego sprawdzianu technicznego kandydatów
-przekonanie, że w it pieniądze leżą na ziemi, dla każdego
-overemploing
-sytuacja w USA

Z drugiej jednak przemyca sposób myślenia typowego Janusza, śp. Prezesa. Np:
- programiści roszczeniowi
- za dużo zarabiają
- po 2 latach expa 5k to dużo
- nie da sie utrzymać firmy dając podwyżki co roku
- i najlepsze: jako firma mają konkurencyjne stawki. A na pytanie ile najwięcej zapłacił programiście, odpowiada 25k ( ͡° ͜ʖ ͡°)
JamesJoyce - #programista15k #programowanie #it

Widzieliście może to nagranie z szef...
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

-często brak nawet podstawowego sprawdzianu technicznego kandydatów

@JamesJoyce: wat? nigdy w karierze nie spotkałem rekrutacji bez sprawdzania techniczego kandydatów. im senior softwear engeneer, trust me bro. dajcie namiary na takie firmy
  • Odpowiedz
@ly000 w 2021 robiłem kontrakt dla francuskiej firmy na c. Ważny data engineer odszedł i potrzebowali na już. Typ wysłał cv jako pierwszy i zaczął pracę po 4 dniach. Miał tylko jedną rozmowę z menago, który nigdy linijki kodu nie napisal. To kto go sprawdził technicznie? Dodam tylko że miał on z 8 lat expa a był gorszy niż ten, który odszedł z 3 latami w jednej firmie.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: to jest niesamowite tak zatrudniać ludzi. Jak prowadzilem rekrutacje do korpo europejskiego to musiałem wyłapywać ludzi na kłamstwie bo połowa kandydatów leciała w c---a mówiąc ze cos robiła a nie mieli o podstawach z tego czegoś zielonego pojęcia
  • Odpowiedz
  • 0
@szmichal: No oczywiście. Tylko ci ludzie są obecnie zwalniani jako pierwsi. Co do kłamstw w rozmowach, to mógłbym referat napisać o tym. Wszyscy wszystko znają w cv. A na żywo yyy, eee, nooo, w sumie to dawno było jak to robiłem.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: a jesteś w stanie podać jakiś "gruby" przykład jak ktoś naściemniał w CV? Lubię słuchać takie historie i jestem ciekaw reakcji delikwenta jak się dowiedział, że został złapany na kłamstwie ;D
  • Odpowiedz
@Creamfields: jak ja zaczynałem to rozmowę rekrutacyjną miałem z javascript, a potem pracowałem w javie, ale to bardziej wynikało z n----------a mózgowego firmy.

co najmniej dwukrotnie dostałem ofertę bez żadnego sprawdzenia moich skilli

ale to były normalne prace za normalne pieniądze, czy jakieś polskie kołchozy z pensją minimalną na start i maks 8k po 5 latach pracy?
  • Odpowiedz
  • 6
@Volantie: Wiesz co, tak żeby ludzie kłamali np. w sprawie miejsc gdzie pracowali lub lat, to nie spotkałem się.
Co do expa i skilli:

W Data Engineeringu: typ miał 5 lat expa na Azurze i nie umiał wyjaśnić czym jest Data Lake, Data Factory i Databrics. Dałem mu swój ekran, żeby w Databricksie ustawił sobie środowisko i napisał selecta z *. Przez 10 minut klikał wszędzie, tylko nie tam gdzie trzeba. A
  • Odpowiedz
@ly000: "
ale to były normalne prace za normalne pieniądze, czy jakieś polskie kołchozy z pensją minimalną na start i maks 8k po 5 latach pracy?"
Poważne zagraniczne korpo, stanowiska senior developer, płace bardzo wysokie.
  • Odpowiedz
a jesteś w stanie podać jakiś "gruby" przykład jak ktoś naściemniał w CV?

@Volantie: Mialem raz na rozmowie kolesia ktory mial w CV prawie 10 lat expa w Javie, a polegl na napisaniu petli "for". Doslownie, to nie jest hiperbola.
  • Odpowiedz
  • 0
@Strus: no właśnie o tym mówię. I ja i ludzie w firmie, w której pracuję także często miewają takie przypadki. Bazodanowców z 8-10 latami expa na papierze, którzy nie znają z głowy składni joina, Data engineerów, którzy nie wiedzą co to pyspark itd. Dlatego coraz więcej firm robi livecoding albo kilka etapów rekrutacji. By dobrze odsiać takich kandydatów.
  • Odpowiedz