Wpis z mikrobloga

@pwone zastanów się nad zachowaniem tego w PPK chociażby dla celu udzielenia sobie zwrotnej i nieoprocentowanej pożyczki na rzecz wkładu własnego na kredyt hipoteczny.
  • Odpowiedz
@pwone: no ale to od ciebie zalezy w jakie fundusze i w jakich proporcjach leci inwestowana tam kasa. Gdzie masz to PPK i w co inwestujesz?

Co do pomysłu przedmówcy. Wiedz, że mozesz przeznaczyć te pieniądze na cele mieszkaniowe i wziąć je z oprocentowaniem bodaj 0% (do poczytania)
  • Odpowiedz
@pwone nie bardzo sam, w ramach PPK instytucja prowadzi wiele funduszy zdefiniowanej daty (twojego przejścia na emeryturę) więc co najwyżej zmienisz sobie strukturę inwestycji z "mało instrumentów dłużnych" na "dużo instrumentów dłużnych" jak zrobisz transfer z powiedzmy funduszu 2060 na 2040
  • Odpowiedz
@pwone:

"zysków" to te pieniądze wypracowały 0.1% w skali roku, kpina. Zmuszenie pracodawcy do dokładania do tego to jest jedyny "zysk".

Niemożliwe, musiałeś źle popatrzeć. Właśnie zerkałem na swoje konto i mam 12,6% zysku w ciągu ostatniego roku, a mój fundusz jest gdzieś w środku rankingu z tego co
  • Odpowiedz