Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z Was używa pralek Miele. Oglądałem parę testów i w środku faktycznie wygląda to znacznie lepiej niż choćby najwyższe modele samsunga, electroluxa czy innego bosha (bęben ze stali, wszystko rozkręcane, wymienne łożyska itd)
Natomiast minusem jest cena i zastanawiam się czy na pewno warto, czy serwisowanie później tego też nie pójdzie w koszta premium ?
Aktualnie jadę 7 rok na ładowanym od góry electroluxie i koszty napraw zamknęły się w 400zł (dwa razy łożyska wymieniane)
Pralka chodzi u mnie codziennie lub co drugi dzień, a teraz będzie chodzić jeszcze więcej 1-2 na dzień.

https://www.euro.com.pl/pralki/miele-wwb680-wcs-8kg-1400obr-min.bhtml

#miele #pralka #agd #lazienka #remontujzwykopem #pytaniedoeksperta
Crisu - Czy ktoś z Was używa pralek Miele. Oglądałem parę testów i w środku faktyczni...

źródło: aaa

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Crisu: co za sens jest płacić za pralkę 2-3x więcej i używać jej 15lat, skoro to już szmelc będzie. Kupuj LG za 2.5k, nawet jak się z----e po 5latach to nie będzie szkoda
  • Odpowiedz
@Crisu mam w domu.
Używam w pracy. W robocie pralki praktycznie non stop piorą ciuchy robocze.

Wszystko da się naprawić. Mają swoich serwisantów.

Moja domowa 100kg waży. Kawał żelastwa.
  • Odpowiedz
@pepedros: Ciężko stwierdzić. Drogie są. LG oferuje chyba najlepszy stosunek cena/jakość. Ale gdybym miał więcej hajsu pewnie brałbym Boscha, bo generalnie z tej firmy nigdy mi się nie z-----o, ale to moje odczucie, a nie jakiś fakt.
  • Odpowiedz
  • 0
@pepedros: @r00ti @r00ti @Tfuj_ex @Notakaprawda Sam już nie wiem. Byłem bardzo skłonny do miele lub asko .Obejrzałem ten test. Ogólnie są 3 części i trwa to prawie 2,5h :D
Bebechy między topowymi modelami samsung, electrolux, gorensje,hisense itp niewiele się różnia od pralek za 1tys zł.
Byłem skłonny do Asko i mimo wychwalania w 1ciej części to w 3 filmie wnioski po grubszym sprawdzeniu, że ta pralka już sporo straciła na jakości odkąd pierw je kupiła gorenje a pozniej hisense (chińczyk). Okazała się po prostu bardziej awaryjna od miele.
Na forach też znalazłem takie opinie, dodatkowo sporo serwisantów po prostu tej marki nie zna i nie wie skąd brać częsci, jak naprawiać.

Co do miele, to podobne opinie krążą po forach. Ze odkąd produkcja przeniosła się do Polski (notabene do Łodzi mojego miasta) to jakość spadła, ewentualnie radzą kupować miele bezpośrednio u niemca. No i niestety marka
Crisu - @pepedros: @r00ti @r00ti @Tfuj_ex @Notakaprawda Sam już nie wiem. Byłem bardz...
  • Odpowiedz
  • 0
@Crisu ja się zdecydowałem na zestaw od LG, głównie ze względu na wymienne łożyska i bęben. Większość znajomych też raczej zadowolonych z tej marki
  • Odpowiedz
  • 0
@Crisu w zasadzie to zobaczymy jaki model będzie dostępny za miesiąc, bo tak ciągle się zmienia. Ta 11kg za duza dla mnie, ja będę szukał modelu 9kg + para
  • Odpowiedz
@Crisu: ja osobiście też rozglądam się za zestawem pralka + suszarka i wstępnie myślałem o boschu z serii WAN albo o electroluxie. Z LG się waham, bo sporo ludzi narzeka na głośny napęd. Electrolux co prawda nie posiada wymiennych łożysk, ale można go czasami upolować w promocji z 5-letnią gwarancją, więc w zasadzie na jedno wychodzi (nie nastawiam się, że obecny sprzęt jakiejkolwiek marki jest długowieczny i dotrwa do 10
  • Odpowiedz
  • 0
@pepedros: Jeszcze gdybym miał pewność, że płacąc nawet 8k za miele to będzie chodzić bez problemów te 12-15 lat to bym w to wszedł. Ale tak jak mówisz, wydam 5-6k i przy pierwszej awarii będę się wkurzał, bo sprzęt miał być bezawaryjny. Jeszcze mi się przypomniało, ze kiedyś serwisant mi polecał pralki AEG (to samo co electrolux tylko niby premium)
  • Odpowiedz