Wpis z mikrobloga

#pracait #programista15k

Mam 8 lat expa jako java developer. Chcialem ostatnio sprawdzic na wlasnej skorze jak wyglada rynek. Przygotowalem CV, (java/kotlin/angular + kubernetesy, chmury i inne bajery)

3 tygodnie temu wyslalem CV na 12 ofert pracy .
Stan na dzisiaj:
2 x odmowa mailem
2 x rozmowa HR, pozniej ghosting
1 x projekt wstrzymany
7 x brak odpowiedzi

Nawet nie mialem zaproszenia na rozmowe techniczna. 2 lata temu jedyny problem jaki bym mial, to ktora oferte wybrac.

Jednak praca w legacy projekcie nie wydaje sie taka zla teraz ;d
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WyjmijKija: na linkedinie tez posucha. co prawda, nie zmienialem statusu ze szukam pracy ale w czasach eldorado mialem kilkanacie wiadomosci tygodniowo. Teraz raz na ruski rok odezwie sie jakis rekruter z indii.
  • Odpowiedz
  • 6
@Bordomir przecież na tym polega devops, że nie masz osobnych ludzi od tego, tylko programista (developer) utrzymuje (operability) potem swoją appkę, więc musi ogarniać kubernetesa
  • Odpowiedz
przecież na tym polega devops, że nie masz osobnych ludzi od tego, tylko programista (developer) utrzymuje (operability) potem swoją appkę

@ponton: która definicja devops o tym mówi? bo one zazwyczaj nie schodzą do takiego poziomu tylko raczej mówią o procesach, możesz mieć w zespole gościa od tych opsow i to dalej będzie zgodne z metodyką devops
  • Odpowiedz
@ponton: na tym polega devops, że jesteś devopsem, a nie java developerem. Stąd moje pytanie. Jeśli gość określa się jako java developer a nie devops - stąd wniosek, że kubernetes nie powinien być w jego zakresie obowiązków, a CI/CD powinien robić kto inny.
  • Odpowiedz
@newbie_235235: też mam 8 lat expa, tylko bez DevOps, robiłem podobne rozeznanie 3 miesiące temu i miałem dwie oferty na stole na 2 aplikowane. Coś robisz nie tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@wafel93: 3msc to spory okres na te czasy. tak czy siak, prawie identyczne cv 2 lata temu mialo inny wynik niz teraz. wtedy success rate 70-80%. dzisiaj 0%.

moze tez byc tak, ze moje cv utknelo gleboko w kupce innych, bo wysylalem na ogloszenia ktore wisialy kilka dni.
  • Odpowiedz