Mam 8 lat expa jako java developer. Chcialem ostatnio sprawdzic na wlasnej skorze jak wyglada rynek. Przygotowalem CV, (java/kotlin/angular + kubernetesy, chmury i inne bajery)
3 tygodnie temu wyslalem CV na 12 ofert pracy . Stan na dzisiaj: 2 x odmowa mailem 2 x rozmowa HR, pozniej ghosting 1 x projekt wstrzymany 7 x brak odpowiedzi
Nawet nie mialem zaproszenia na rozmowe techniczna. 2 lata temu jedyny problem jaki bym mial, to ktora oferte wybrac.
Jednak praca w legacy projekcie nie wydaje sie taka zla teraz ;d
@WyjmijKija: na linkedinie tez posucha. co prawda, nie zmienialem statusu ze szukam pracy ale w czasach eldorado mialem kilkanacie wiadomosci tygodniowo. Teraz raz na ruski rok odezwie sie jakis rekruter z indii.
@Bordomir przecież na tym polega devops, że nie masz osobnych ludzi od tego, tylko programista (developer) utrzymuje (operability) potem swoją appkę, więc musi ogarniać kubernetesa
przecież na tym polega devops, że nie masz osobnych ludzi od tego, tylko programista (developer) utrzymuje (operability) potem swoją appkę
@ponton: która definicja devops o tym mówi? bo one zazwyczaj nie schodzą do takiego poziomu tylko raczej mówią o procesach, możesz mieć w zespole gościa od tych opsow i to dalej będzie zgodne z metodyką devops
@ponton: na tym polega devops, że jesteś devopsem, a nie java developerem. Stąd moje pytanie. Jeśli gość określa się jako java developer a nie devops - stąd wniosek, że kubernetes nie powinien być w jego zakresie obowiązków, a CI/CD powinien robić kto inny.
@newbie_235235: też mam 8 lat expa, tylko bez DevOps, robiłem podobne rozeznanie 3 miesiące temu i miałem dwie oferty na stole na 2 aplikowane. Coś robisz nie tak ( ͡°͜ʖ͡°)
@wafel93: 3msc to spory okres na te czasy. tak czy siak, prawie identyczne cv 2 lata temu mialo inny wynik niz teraz. wtedy success rate 70-80%. dzisiaj 0%.
moze tez byc tak, ze moje cv utknelo gleboko w kupce innych, bo wysylalem na ogloszenia ktore wisialy kilka dni.
Mam 8 lat expa jako java developer. Chcialem ostatnio sprawdzic na wlasnej skorze jak wyglada rynek. Przygotowalem CV, (java/kotlin/angular + kubernetesy, chmury i inne bajery)
3 tygodnie temu wyslalem CV na 12 ofert pracy .
Stan na dzisiaj:
2 x odmowa mailem
2 x rozmowa HR, pozniej ghosting
1 x projekt wstrzymany
7 x brak odpowiedzi
Nawet nie mialem zaproszenia na rozmowe techniczna. 2 lata temu jedyny problem jaki bym mial, to ktora oferte wybrac.
Jednak praca w legacy projekcie nie wydaje sie taka zla teraz ;d
@ponton: która definicja devops o tym mówi? bo one zazwyczaj nie schodzą do takiego poziomu tylko raczej mówią o procesach, możesz mieć w zespole gościa od tych opsow i to dalej będzie zgodne z metodyką devops
moze tez byc tak, ze moje cv utknelo gleboko w kupce innych, bo wysylalem na ogloszenia ktore wisialy kilka dni.