Wpis z mikrobloga

https://autokatalog.pl/blog/2024/najpopularniejsze-marki-modele-2023-roku-polska
Jaka jest skala upadku marki Fiat w Polsce to głowa mała. Fiaty niegdyś tak powszechnie spotykane na polskich drogach niemalże z nich wyginęły. A przecież jeszcze 20-25 lat temu były powszechnie spotykane. Fiat Cinquecento, Seicento, Punto, Siena. Nie mówiąc już o czasach PRL-u gdy chyba połowa aut to były właśnie Fiaty. Teraz auta tej marki można spotkać sporadycznie. W zestawieniu najpopularniejszych marek samochodów (nowych) w Polsce za 2023, Fiat zajmuje 24 miejsce z lekko ponad 3700 sprzedanych samochodów.

#samochody #motoryzacja #nostalgia #fiat #polska
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jaka jest skala upadku marki Fiat w Polsce to głowa mała.

@KniazJarema25:

Polska to jeszcze mały pikuś. Weź pod uwagę, że w latach 60. i 70. Fiat był światowym hegemonem, który trząsł rynkiem i rządził na nim w sposób absolutnie niepodzielny - żaden koncern ani wcześniej, ani później tak nie dominował. Gama modeli, technologie, nowoczesne rozwiązania itp. A potem się posypało wszystko jak domek z kart.
  • Odpowiedz
@KniazJarema25: cóż, kupiłem niedawno starego fiata, dokładnie stilo, przekonałem się na własnej skórze dlaczego upadli. To auto ma tyle nieintuicyjnych i głupich rozwiązań że to w pale się nie mieści.
  • Odpowiedz
jakie? Miałem Stilo i na to nie narzekałem.

@qwerty54321: w JTD? Benzyna 1.6 103 KM ma filtr powietrza na wysokości miski olejowej i w sumie nie jest to takie głupie bo i tak wymienia się go przy okazji wymiany oleju, no ale przez to pojemność dolotu jest tak duża że nie czuć żadnych zalet z tych czterech zaworów na cylinder. Komputer silnika był na silniku i degradowała go temperatura i
  • Odpowiedz
@aarahon ja miałem 1.2 więc był powolny ale za to dużo palił. Oczywiście pękła mi sprężyna (na postoju auto stało). Typowa usterka przedniego zawieszenia. Była akcja serwisowa i montowali osłony do sprężyn by w razie pęknięcia w czasie jazdy, sprężyna nie uszkodziła opony.
Jakość przycisków była fatalna - zrobiły się takie klejące. Użyli jakiejś kiepskiej gumy zamiast po prostu tworzywa. Siłowniki od klapy musiałem wymienić - dostałem takie że przy otwieraniu
  • Odpowiedz
@KniazJarema25: Większość przez ciebie wymienionych to były małe samochody, a biednych Polaków było stać tylko na to, albo ewentualnie jakieś Daweoo Matiz lub Lanos. Dzisiaj króluje SUV, a Fiat ma bardzo złą opinię.
  • Odpowiedz
@Bromatologia:

Większość przez ciebie wymienionych to były małe samochody, a biednych Polaków było stać tylko na to, albo ewentualnie jakieś Daweoo Matiz lub Lanos. Dzisiaj króluje SUV, a Fiat ma bardzo złą opinię.

To zależy u kogo. Ja mam Fiacika od nowości od 2016 roku i jestem bardzo, bardzo zadowolony. Części w cenie garści piachu, prostota konstrukcji ( tylne amory za 130 zł od bilsteina zmieniłem sobie sam na podwórku
  • Odpowiedz