Wpis z mikrobloga

@BobekNierobek: mam mikroskop usb, mam też normalny optyczny. Widać przez oba pięknie, przez ten USB nawet piękniej, bo od razu na ekranie, ładnie. Ale gdy usiłuję nie tylko oglądać, a np. pod takim mikroskopem lutować, różnica jest mniej więcej taka, jak między lutowaniem elektroniki normalną lutownicą do elektroniki z ostrym grotem, a taką dekarską do rynien. Niby da się, ale komfort żaden, czysta męczarnia. Wszystkiemu winne jest minimalne opóźnienie obrazu
  • Odpowiedz
@BobekNierobek: Miałem taką zabawkę. Największa wada to opóźnienie obrazu przez co cały czas czułem brak kontroli, niepewność przy lutowaniu. Pomyślałem, kupię droższą kamerkę, będą mniejsze opóźnienia, lepszy obraz i będzie fajnie. Na szczęście zdecydowałem się na kupno mikroskopu stereoskopowego (EAKINS z ali) i praca na tym to czysta przyjemność. Żadna, nawet najdroższa kamerka cyfrowa nię będzie tak dobra jak prawdziwa optyka.
  • Odpowiedz
Taki sobie mikroskop stworzyłem, bo człowiek się ślepy na starość robi

@BobekNierobek:

Polecam jednak prace na binokularze :) Widzenie stereoskopowe jest zajebiste przy lutowaniu.

Mikroskop cyfrowy jest fajny do ogladniecia plytki, do nagrywania na jutuba. Do pracy jednak polecam "analoga". Do tego oswietlenie spolaryzowane i jest bajeczka :)
  • Odpowiedz
@BobekNierobek: no fajnie fainie ale kamera ktora faktycznie przydaje sie do inspekcji jakosci lutowania, np w poszukowaniu zwarc pomoedzy nozkami ukladu scalonego pozwoli na zoom zaznaczonego obszaru do calej powierzchni ekranu, z zachowaniem ostrosci. W przykladzie ktory wrzuciles to jest powiekszenie do "jakosci widzenia nieuzbrojonym okiem zwyklego czlowieka". Przydaje sie tez modul doswietlajacy (taki ring z LED) oraz polaryzator, niektore laserowe nadruki na ukladach sa pod zwykla kamera praktycznie niewiidoczne.
hu-nows - @BobekNierobek: no fajnie fainie ale kamera ktora faktycznie przydaje sie d...

źródło: 1000008084

Pobierz
  • Odpowiedz